Ce sunt plățile fără numerar: rolul Băncii Naționale în stimularea plăților fără numerar

Aceasta a fost tema seminarului susținut de Clubul de Presă Economică cu studenții din anul II (JR 203) ai Facultății de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. 

Întâlnirea a avut loc în cadrul unui proiect elaborat de CPE și Banca Națională a Moldovei, care are drept scop îmbunătățirea abilităților profesionale ale tinerilor jurnaliști.

În cadrul întâlnirii s-a atins istoria „non-cash” și principalele sale tipuri — facturi, cecuri, scrisori de credit, carduri de credit. Elevii au învățat că, datorită popularității și promovării tot mai mari a plăților fără numerar, ponderea monedei de hârtie în lume a scăzut la 7% și continuă să scadă în fiecare an. În Moldova, volumul plăților fără numerar prin 2 milioane de carduri emise a depășit 14 miliarde lei.

 Printre avantajele acestor instrumente de plată se numără economia de timp, comoditatea în plata bunurilor și serviciilor, precum și absența comisioanelor. În plus, tranzacțiile fără numerar oferă o evadare din economia subterană și tranzacțiile dubioase. 

Principalele întrebări puse de studenți au fost ce tipuri de carduri există și cum diferă, ce sunt serviciile bancare prin internet și plățile fără card și de ce în timpul unei crize și conflicte militare, plățile fără numerar sunt de preferat plăților în numerar.