Ministrul economiei și-a împărtășit viziunea despre problemele și dezvoltarea afacerilor în Moldova

Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, și-a împărtășit viziunea asupra problemelor și dezvoltării afacerilor în Moldova. După cum transmite Infotag, el a făcut declarațiile marți, la prezentarea proiectului de program național de sprijinire a antreprenoriatului și a competitivității.

Potrivit acestuia, cea mai mare problemă a economiei nu este lipsa fondurilor, dar lipsa mecanismelor – „cum să ne asigurăm că fondurile ajung acolo unde trebuie cu eficiență maximă”.

„Același lucru este valabil și pentru dezvoltarea afacerilor. Aici este o încetinire, în 2021 numărul întreprinderilor închise a depășit numărul celor deschise. Slavă Domnului, acum tendința începe să se schimbe într-o direcție pozitivă. Dar acest lucru nu este suficient, Moldova are încă un număr foarte redus de întreprinderi, mai ales în mediul rural. Apar sporadic, iar acest lucru creează probleme pentru dezvoltarea regiunilor, pentru că principala bază de impozitare a autorităților locale este creată de afaceri, iar noi dorim să ajungem la autonomie financiară”, a spus ministrul.

El a deplâns, de asemenea, lipsa „banilor lungi”, că „majoritatea creditelor sunt oferite de bănci pe perioade scurte”.

„Pentru că există fenomenul crizelor, când Banca națională începe să acționeze așa cum consideră necesar. Dar de la criză la criză, vedem cum rata de bază crește, iar investițiile mari suferă foarte mult din cauza asta”, a spus Gaibu.

Prin urmare, el consideră că este extrem de important să fie găsită o oportunitate de a crea un mecanism de creditare a investițiilor cu o rată stabilă timp de 7-10 ani. Gaibu a spus că deja se fac pași în această direcție, autoritățile plănuiesc să dezvolte Fondul de dezvoltare, pentru a le oferi investitorilor „bani ieftini”, al căror volum în prima etapă poate ajunge la 1-2 miliarde de lei.

Infotag

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *