Despre aceasta a comunicat Ministerul Energiei, menționând că decizia respectivă a fost luată la ultima ședință a Comitetului interdepartamental pentru planificare strategică din cadrul Guvernului. Părțile au convenit asupra finanțării construcției liniei electrice de 400 kw-electrice Bălți-Suceava, iar Ministerul Energiei urmează să prezinte un plan de acțiuni detaliat legat de construcția acestei linii electrice de înaltă tensiune.
După cum s-a menționat, construcția unei stații back-to-back de 600 MW la Vulcănești nu se mai justifică din punct de vedere tehnic și economic după ce Moldova și-a sincronizat sistemul energetic împreună cu Ucraina cu sistemul energetic al Europei continentale (ENTSO — Rețeaua europeană a operatorilor de transport al energiei electrice).
În plus, un studiu de fezabilitate elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale a identificat o serie de beneficii ale construirii unor noi interconexiuni cu România, printre care crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea producției de energie electrică din surse regenerabile în ambele țări, extinderea pieței la nivelul UE și reducerea congestiei infrastructurii energetice prin creșterea flexibilității și rezilienței celor două sisteme.
«Acest proiect are o importanță strategică pentru Republica Moldova și va crește independența noastră energetică. O conexiune energetică fiabilă cu România ne va permite să devenim parte integrantă a ENTSO-E, fără a depinde de Ucraina. Construcția acestei linii a fost inclusă în planul de investiții al sistemului energetic continental», a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Proiectul prevede construcția unei linii electrice aeriene de 400 kw, cu o lungime de 138 km, din care 90 km vor fi situați în România și 48 km în Republica Moldova, pe linia Suceava-Bălți, precum și extinderea substației de la Suceava și construcția unei noi substații de 400 kw la Bălți. Investițiile au o valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, iar compania românească Transelectrica a depus un proiect pentru a primi finanțare în cadrul fondului de modernizare.
În paralel, pentru a consolida independența energetică a Republicii Moldova, se construiește o linie de înaltă tensiune Vulcănești — Chișinău, care va permite importul de energie electrică, ocolind MGRES. Proiectarea acestei linii de transmisie este în curs de finalizare, iar testele de rezistență ale tuturor tipurilor de suporturi au fost finalizate.
Lucrările de construcție ar trebui să fie finalizate în 2025. Comitetul interministerial pentru planificare strategică (CIPS), înființat în 2008, coordonează și supraveghează activitățile guvernului în ceea ce privește elaborarea și punerea în aplicare a programului de activitate al guvernului, a strategiei naționale de dezvoltare și a programului de cheltuieli pe termen mediu, integrarea europeană și coordonarea ajutorului extern.
Comitetul asigură un proces integrat de planificare strategică, în cadrul căruia prioritățile naționale, stabilite în documentele strategice cheie ale guvernului, sunt corelate cu politicile elaborate de autoritățile publice centrale relevante, cu angajamentele internaționale asumate și cu cadrul de resurse interne și externe.