«De ce Banca Națională a Moldovei este principalul instrument financiar pentru dezvoltarea economică a țării?».

Aceasta a fost tema seminarului organizat de Clubul Presei Economice (CPE) cu studenții anului II (grupa JR 213). Întâlnirea a fost programată special pentru a coincide cu Ziua de înființare a BNM, sărbătorită la 4 iunie.

Studenților din anul II li s-a explicat că Banca Națională a Moldovei a fost fondată în 1991 prin Decretul primului președinte Mircea Snegur. În baza acestui decret, în noiembrie 1993, BNM a introdus moneda națională — leul moldovenesc. În același an, a fost adoptată prima legislație bancară, care a servit drept bază pentru crearea sistemului bancar național. Deja în prima etapă toate procesele legate de privatizare, controlul inflației și al prețurilor, politica de creditare și diversificarea pieței au fost realizate cu implicarea cea mai activă a Băncii Naționale a Moldovei.

În timpul atelierului de lucru, studenții au remarcat că ei considerau Banca Națională ca fiind un fel de «minister al tuturor băncilor din Moldova». Prin urmare, o parte importantă a discuției a constat în discutarea funcțiilor acestei instituții: implementarea politicii monetare și valutare a statului, supravegherea sistemului de plăți, inclusiv a plăților interbancare, reglementarea valutară, depozitarea și gestionarea rezervelor de aur și de valută. Cel mai important, BNM este responsabilă de autorizarea și controlul activității tuturor instituțiilor financiare din Republica Moldova, iar misiunea sa principală este de a asigura și menține stabilitatea prețurilor în țară.

În timpul discuției, studenții au fost informați că primul președinte al Băncii Naționale a fost Leonid Talmac, o personalitate legendară în sectorul bancar, a cărui semnătură apare și astăzi pe fața bancnotelor de leu moldovenesc. Astăzi, această funcție este condusă de Octavian Armașu, care a fost ales în această funcție în noiembrie 2018.

Printre faptele interesante s-a numărat și chestiunea denumirii monedei naționale, care a fost decisă timp de un an și jumătate. Au existat idei de a o numi «ducat». Dar mai târziu a câștigat «leu»: potrivit istoricilor și numismaților, o monedă olandeză «leuwendalder», care avea un leu pe ea, a circulat în Moldova în secolul al XVII-lea. De aceea, în 1867, în România, moneda națională s-a numit «leu». Din cauza unei decizii politice, și moneda națională din Moldova a fost numită astfel.

De asemenea, s-a remarcat faptul că în iulie 2004 Banca Națională a creat primul Fond de garantare a depozitelor bancare, care are o importantă funcție juridică, operațională și financiară, precum și independență administrativă. Acest sistem acoperă cu garanțiile sale aproximativ 90% din depozitele individuale din țară. Iar în 2006, a fost introdus un nou sistem automatizat de plăți interbancare (SAPI), care a pregătit terenul pentru servicii de plată de înaltă calitate și pentru facilitarea plăților fără numerar.

În 2013, Banca Națională a trecut la un regim de țintire directă a inflației. Acest lucru a marcat o nouă etapă în dezvoltarea BNM și a schimbat ierarhia obiectivelor-cheie.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *