«Moldovagaz” va trimite pe 19 iunie tuturor companiilor care au decis să treacă la piața liberă a gazelor naturale calculele unei plăți unice pentru compensarea abaterilor financiare

Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a răspuns la întrebările agenților economici care s-au pomenit în situația de a alege până la 1 iulie pe ce piață de gaze vor să rămână — piața liberă sau cea reglementată, potrivit unei instrucțiuni a Comisiei pentru Situații Excepționale. Ședința pe această temă a fost organizată în comun cu asociațiile de afaceri și Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru.

Potrivit Moldovagaz, pe parcursul ultimelor luni, 86 de agenți economici au decis să-și schimbe furnizorul, trecând de la furnizorul de garanție, al cărui tarif este reglementat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, la furnizorii de pe piața liberă. Dintre aceștia, 18 au plecat în cele din urmă pe piața liberă, iar 54 de companii au câte două contracte, fiind pe ambele piețe în același timp. Prin decizia Comisiei Situații Excepționale, Guvernul a intervenit pentru a opri această migrație și pentru a aduce anumite modificări la cadrul de reglementare. Tariful reglementat de ANRE este stabilit de obicei anual și include prețul mediu ponderat al gazelor naturale, precum și abaterile financiare, pozitive sau negative.

Deși este în vigoare din 2016, liberalizarea de facto a pieței a avut loc relativ recent, când alți furnizori au început să importe gaze la prețuri mai bune de pe piața internațională. Victor Parlicov a precizat că Guvernul salută liberalizarea pieței în conformitate cu legislația europeană, dar consideră că în procesul de liberalizare trebuie păstrată echitatea între consumatori. Astfel, abaterile negative, care reprezintă banii neplătiți de consumatori pentru gazul mai scump, trebuie să fie plătite de toți. «Pe piața liberă vin consumatorii maturi, responsabili, care sunt capabili să-și asume toate riscurile, inclusiv riscurile de nelivrare a gazelor, de echilibrare și altele.

Cei care aleg să părăsească piața liberă trebuie să cunoască și să accepte consecințele», a declarat ministrul Energiei. Directorul ANRE, Alexei Taran, a declarat că dacă la sfârșitul anului trecut nu s-ar fi acumulat circa 2,5 miliarde de lei de abateri tarifare negative, prețurile ar fi fost mai mici în această iarnă, iar acum acestea ar fi fost reduse și mai mult.

În același timp, abaterile fac parte din metodologie de zeci de ani. S-a decis ca la 19 iunie, Moldovagaz să trimită calculele de plată unică pentru compensarea abaterilor financiare tuturor companiilor vizate de decizia CSE, iar companiile care vor decide să treacă pe piața liberă vor trebui să plătească pentru aceasta.

Una dintre propuneri a fost ca această plată să se facă în etape până la sfârșitul anului, exact în logica compensării abaterilor tarifare prin prețuri reglementate. Victor Parlicov a anunțat că Ministerul Energiei continuă să coopereze cu ANRE pentru a se asigura că o astfel de problemă este rezolvată definitiv, ceea ce va face ca afacerile să fie mai previzibile.

Potrivit deciziei CSE, pentru a asigura un mecanism echitabil de compensare a abaterilor financiare de către toți consumatorii finali, furnizorii însărcinați cu obligația de a presta un serviciu public vor percepe de la consumatorii finali care schimbă furnizorul de gaze naturale sau reziliază contractul de furnizare a gazelor naturale, o plată unică determinată conform unei formule specifice. S

e va renunța la acceptarea de către consumatorii finali a cererilor de furnizare a gazelor naturale la locul de consum în baza mai multor contracte de furnizare a gazelor naturale încheiate cu furnizori diferiți. Utilizatorii finali de gaze naturale care achiziționează simultan gaze naturale atât de pe piața reglementată, cât și de pe piața concurențială au termen până la 30 iunie 2023 pentru a alege piața pe care vor rămâne.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *