Guvernul Republicii Moldova propune să plătească 8,6 milioane de dolari din presupusa datorie a Moldovagaz către Gazprom și să anuleze aproximativ 700 de milioane de dolari

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri, a prezentat rezultatele auditului datoriei Moldovagaz către Gazprom, efectuat de companii internaționale: Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, alese pentru reputația lor impecabilă. Raportul acestora a fost, de asemenea, publicat pe site-ul Ministerului Energiei și a fost trimis la Moldovagaz pentru a fi examinat de Consiliul de supraveghere și de acționarul majoritar, Gazprom, împreună cu propunerile guvernului pentru rezolvarea problemei.

Potrivit lui Victor Parlicov, auditorii internaționali au constatat că Gazprom pretinde să recupereze de la Moldovagaz o datorie de 756 de milioane de dolari (la 31 octombrie 2021), inclusiv obligațiile curente estimate privind datoriile curente, din care, la 31 martie 2022, Gazprom pretindea o datorie de 709 milioane de dolari. După cum a explicat Victor Parlicov, recunoașterea acestei presupuse datorii de către Moldovagaz ar însemna că fiecare familie din Republica Moldova, conectată la gaze naturale, ar datora aproximativ 1.000 de dolari. Ministrul Energiei a precizat că, potrivit rezultatelor auditului, cea mai mare parte a acestei presupuse datorii nu a fost confirmată sau, cel puțin, este irecuperabilă. Potrivit acestuia, nu există documente justificative pentru datoria de circa 276 milioane de dolari. Este posibil ca această presupusă datorie să fi fost contractată între 1991 și 2002.

Deși auditorii au solicitat în mod repetat documente justificative, Gazprom nu a răspuns, deși, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, este în interesul creditorului să documenteze existența datoriei. După cum a subliniat în același timp Victor Parlicov, documentele găsite în legătură cu această presupusă sumă indică faptul că aproape 50% din aceasta reprezintă penalități pentru neplată, dintre care unele au rezultat din aplicarea unor rate ale dobânzii excesiv de mari în condițiile pieței, de aproximativ 0,35% pe zi.

O altă presupusă datorie, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, a expirat, atât în conformitate cu legislația moldovenească, cât și cu cea rusă, deoarece hotărârile arbitrale privind aceste sume au fost emise în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după expirarea termenului de 3 ani. Șeful Ministerului Energiei a precizat că, în plus, suma de 135 de milioane de dolari a fost cheltuită de Moldovagaz fără aprobarea ANRE. Această sumă include: 32 de milioane de dolari pentru construcția unui nou sediu pe strada Pușkin din Chișinău; 46 de milioane de dolari pentru pierderi de gaze în rețea; 23 de milioane de dolari ca investiții neaprobate. Victor Parlicov a subliniat că, la rândul său, guvernul moldovean, care este acționar al Moldovatransgaz, poate înainta o serie de pretenții financiare față de Gazprom, care nu a plătit în mod corespunzător circa 160 de milioane de dolari pentru tranzitul de gaze prin Moldova începând cu anul 2007.

Deși Moldovatransgaz (o companie deținută de Moldovagaz) este în prezent singurul operator de sistem licențiat din Moldova, Gazprom a plătit doar jumătate din taxa de tranzit către Moldovagaz și cealaltă jumătate către Tiraspoltransgaz, o întreprindere creată de autoritățile transnistrene. Această distribuire a taxelor nu este conformă cu contractul de tranzit și cu practica internațională. În același timp, Guvernul evaluează în prezent pagubele provocate de eșecul livrării volumelor de gaze naturale contractate și solicitate în toamna-iarna 2022-2023. Parlicov a spus că auditorii internaționali au confirmat informațiile exprimate anterior, dar care nu au atras atenția organelor de drept. El a precizat că, de la crearea întreprinderii mixte moldo-ruse, au fost întreprinse un șir de acțiuni care ridică semne de întrebare privind legalitatea lor.

De exemplu, este vorba despre o subestimare semnificativă a valorii rețelelor de transport al gazelor transferate de stat în anii ’90 către capitalul «Gassnabtransit», predecesorul «Moldovagaz», în contul unei presupuse datorii de 50 de milioane de dolari. Rețelele au fost transferate la prețul de bilanț, nu la prețul de piață în condițiile inflației galopante din anii ’90. Mai mult, cu această sumă ar fi fost achitată datoria malului stâng al Nistrului, nu și presupusa datorie a malului drept al Nistrului. Victor Parlicov a declarat că, în consecință, guvernul moldovean, în calitate de acționar, oferă Moldovagaz să plătească 153 de milioane 573 de mii de lei (ceea ce reprezintă aproximativ 8,6 milioane de dolari la cursul de schimb actual) din datoria către Gazprom, iar Gazprom să anuleze restul presupusei datorii. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, șeful Ministerului Energiei a declarat că cea mai mare parte a presupusei datorii istorice a Moldovagaz față de Gazprom pentru consumul de gaze de către malul drept al Nistrului nu poate fi confirmată de documente sau nu poate fi onorată. Potrivit lui, există proceduri de confirmare a datoriilor care nu au fost respectate corespunzător de către Gazprom. «Se semnează acte de acceptare, acte de reconciliere între companii.

Aceste documente există. Dar, pe lângă procedurile contabile, există și proceduri legale. «Gazprom nu le-a implementat pentru a confirma datoria», a subliniat Victor Parlicov. El a menționat că partea moldovenească și Moldovagaz pot înainta pretenții financiare împotriva Gazprom din cauza încălcării procedurii de distribuire a veniturilor din tranzitul de gaze prin Moldova și a nerespectării obligațiilor privind volumele de livrări de gaze contractate în toamnă și iarnă. Potrivit lui, prejudiciul astfel cauzat părții moldovenești nu a fost încă evaluat, iar valoarea lui va fi anunțată ulterior. «La această etapă propunem să plătim 8,6 milioane de dolari către Gazprom și să închidem subiectul datoriei istorice. Materialele de audit trebuie să fie aprobate de Consiliul de supraveghere al Moldovagaz. Acolo vor avea loc discuții. Așteptăm reacția Gazpromului», a declarat Victor Parlicov.

El a subliniat că, dacă rezultatele auditului internațional al datoriei nu vor fi aprobate de Consiliul de supraveghere al «Moldovagaz» și nu vor fi recunoscute de Gazprom, poziția guvernului moldovean nu se va schimba. «Acest audit servește drept bază pentru poziția guvernului moldovean. Există o mare probabilitate ca rezultatele auditului să nu fie aprobate de către Consiliul de supraveghere al Moldovagaz, dar guvernul nu va uita ceea ce este scris în aceste documente și nu își va schimba poziția, care se va baza pe materialele de audit. Acesta va constitui baza pentru negocierile ulterioare», a declarat ministrul. Potrivit acestuia, este prematur să se vorbească despre un posibil litigiu cu Gazprom. «Există opțiuni. Trebuie să așteptăm reacția celor de la Moldovagaz și Gazprom», a declarat Victor Parlicov.

El consideră că atitudinea Gazprom față de Moldova trebuie privită mai larg decât relațiile comerciale, deoarece holdingul rusesc de gaze nu a desfășurat afaceri normale, ci a urmărit scopuri politice. Presupusele datorii pentru gaz au existat și înainte, dar Gazprom a recurs la limitarea livrărilor de gaz către Moldova în toamna anului trecut pentru prima dată după mulți ani, iar înainte nu a șantajat Moldova cu restricții de furnizare a gazului. Șeful Ministerului Energiei a declarat că costul inițial al auditului presupusei datorii a Moldovagaz față de Gazprom, efectuat de Wikborg Rein Advokatfirma AS și Forensic Risk Alliance & Co, a fost de 850.000 de euro, dar pe parcursul auditului au fost efectuate lucrări suplimentare și au fost facturate încă 300.000 de euro. Astfel, costul total al auditului va fi de 1 milion 150 de mii de euro, iar guvernul va trebui să găsească o soluție pentru a acoperi întregul cost al auditului.

InfoMarket