Republica Moldova și România intenționează să aibă cel puțin 3 linii de transport care să le conecteze până în 2030, ceea ce va asigura funcționarea stabilă a sistemului energetic moldovenesc integrat în ENTSO-E continental

Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a prezentat reformele de anvergură în sectorul energetic al Republicii Moldova și noile oportunități de cooperare cu România în cadrul simpozionului energetic SIREN din România. Potrivit Ministerului Energiei, evenimentul are loc luni și marți și este organizat pentru a doua oară de către Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei. La forum participă reprezentanți ai autorităților executive și legislative din România, companii din România și Republica Moldova. Ministrul moldovean al Energiei a mulțumit României pentru sprijinul financiar și politic acordat de-a lungul anilor, în special în timpul crizei energetice din ultimii ani, inclusiv pentru eforturile de echilibrare a sistemului de gaze naturale atunci când Rusia a restricționat livrările către Republica Moldova, precum și pentru furnizarea de energie electrică din 2022 și furnizarea de păcură sub formă de ajutor.

«Nu voi obosi niciodată să mulțumesc României și poporului român pentru sprijinul extraordinar acordat Republicii Moldova, inclusiv în timpul crizei energetice din ultimii ani, pe care o discutăm astăzi. În acest context, relațiile noastre bilaterale, atât în domeniul infrastructurii, cât și în cel comercial, au devenit atât de active, încât am decis recent să reînființăm un grup de lucru interministerial în domeniul energiei pentru a coordona numeroase activități», a declarat Victor Parlicov. Ministrul moldovean al Energiei a precizat că procedura de separare a transportului de distribuție și furnizare a gazelor naturale a fost finalizată printr-un acord semnat în mod voluntar de către filialele Transgaz (România) și Gazprom (Rusia) privind operarea sistemului de transport al gazelor în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, de către compania Vestmoldtransgaz.

În ceea ce privește sectorul energiei electrice, s-a menționat că legăturile cu România se consolidează prin construcția unei linii de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, ocolind CET-ul moldovenesc. Republica Moldova a alocat deja resurse pentru linia electrică Bălți-Suceava și pregătește un studiu de fezabilitate privind construcția liniei electrice Strășeni-Iași. Potrivit lui Victor Parlicov, sunt luate în considerare și alte opțiuni pentru a avea cel puțin 3 linii de transport între Moldova și România, ceea ce va asigura funcționarea stabilă a sistemului energetic integrat în ENTSO-E continental.

Termenul pentru construcția acestor linii de transport este până în 2030. Totodată, ministrul Energiei a subliniat că la Chișinău funcționează deja bursa de mărfuri din România, iar recent a fost luată decizia de a extinde în Republica Moldova și bursa de energie OPCOM, care va efectua primele tranzacții anul viitor. Victor Parlicov a vorbit și despre reformele în curs în sectorul energetic, inclusiv despre intenția de a privatiza rețelele de distribuție a energiei electrice din nordul țării, de care este interesată și România. El a vorbit despre crearea unui Fond de Eficiență Energetică în sectorul public, precum și despre electrificarea transporturilor și digitalizarea sectorului, toate acestea având ca scop atingerea unei dezvoltări fără emisii de gaze cu efect de seră până în 2050

InfoMarket