Aceasta a fost tema ședinței pe care Clubul Presei Economice (CPE) a organizat-o la 15 noiembrie 2023 cu studenții anului II (grupa JR 222) de la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova.
Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului de educație financiară al CPE, în cadrul căruia studenților de la Jurnalism li se vorbește despre principalele tendințe economice și despre rolul și importanța acestora pentru țară. Trebuie remarcat faptul că, până în acest semestru, studenții din anul doi nu au studiat bazele economiei, astfel că seminarul pentru ei necesită o abordare mai detaliată.
În cadrul seminarului, studenții au învățat ce este inflația, ce tipuri de inflație există și de ce se măsoară în raport cu coșul de consum? Au fost abordate principalele cauze ale creșterii inflației — creșterea cererii de pe piață, scăderea ofertei, slăbirea monedei naționale, așteptări inflaționiste ridicate. Factorii care au provocat inflația actuală au fost citați separat. Cu ajutorul unor exemple concrete, s-a explicat de ce este periculos ca guvernul să înghețe creșterea prețurilor: intervenția artificială în economie va duce la o creștere a dezechilibrului dintre cerere și ofertă, va apărea o penurie de bunuri, iar calitatea acestora va scădea brusc. De aceea, într-o economie de piață, prețurile sunt dictate de piață și nu de stat.
A fost remarcat rolul Băncii Naționale în calitate de regulator de stat, precum și impactul asupra economiei al principalului său instrument — rata de bază. Studenților li s-a explicat că rata de bază este un fel de «frână de mână», care ajută prețul economiei să încetinească brusc inflația din țară. O relaxare a acestei «frâne» afectează disponibilitatea pieței de a împrumuta, investi, economisi sau consuma. Altfel spus, atunci când rata de bază scade, banii sunt mai favorabili pentru a investi în afaceri: există o perioadă de creditare activă, când împrumuturile devin mai ieftine și mai accesibile. În octombrie 2023, rata de bază în Moldova a fost redusă de la 6% la 4,75% pe an, ceea ce ar trebui să stimuleze creșterea economică, având în vedere că Banca Națională a reușit să readucă inflația în coridorul stabilit — 5% pe an +/- 1,5 puncte procentuale, adică de la 3,5% la 6,5% pe an.
În cadrul ședinței, au fost utilizate diverse grafice pentru a arăta modul în care a crescut și s-a schimbat inflația în diferite țări ale lumii, precum și în Republica Moldova în perioada 2022-2023. S-a remarcat că anul trecut, rata inflației în țară a fost de 30,2 la sută, ceea ce reprezintă un nivel record pentru Moldova de la începutul secolului. Serviciile prestate populației s-au scumpit cel mai mult anul trecut — în medie cu 43,97 la sută. Conform rezultatelor din 2023, inflația este în scădere: Banca Națională prevede un nivel mediu anual de cel mult 13,6%. Potrivit estimărilor autorității de reglementare, în primul trimestru al anului 2024, aceasta va fi de 5,5% pe an, iar în al doilea trimestru — de 3,5%. În general, în 2024, inflația va continua să scadă și va ajunge la 4,5% la sfârșitul anului. Această tendință arată eficiența politicii de reglementare a Băncii Naționale, care se luptă cu cea mai gravă criză din ultimii 20 de ani.