Peste 200 de companii din Republica Moldova și România au participat la cel de-al doilea Forum Economic, care a avut loc la Chișinău pe 20 noiembrie

Prezent la forum, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a vorbit despre prioritățile ministerului și eforturile depuse pentru crearea condițiilor pentru mediul de afaceri. El a subliniat că autoritățile se concentrează pe modernizarea serviciilor publice prin digitalizare, eliminarea birocrației și simplificarea procedurilor administrative pentru a sprijini antreprenorii.

«Facem eforturi pentru digitalizarea completă a tuturor serviciilor G2B (Government to Business): dacă în iunie 39% din serviciile guvernamentale pentru întreprinderi erau furnizate electronic, în septembrie procentul era deja de 48%. Acest lucru va reduce în mod semnificativ riscurile de corupție, precum și costul banilor și timpul petrecut de întreprinderi pentru diverse proceduri», a declarat Alaiba. El a vorbit, de asemenea, despre posibilitățile parcului IT și ale sectorului TIC în general, care, cu eforturile a doar 20 de mii de oameni, formează 5% din PIB-ul Moldovei.

«Acest sector a înregistrat o creștere semnificativă — mai mult de 40% într-un an, iar 90% din producție este exportată. Trebuie să repetăm această experiență și în alte sectoare. De asemenea, am adoptat legi importante care vor stimula investițiile — posibilitatea de a deschide și gestiona o afacere de la distanță, de a lucra la distanță (pentru IT, IPO, HR și alte domenii), de a avea un contract legal de muncă încheiat la distanță etc.», a spus ministrul, subliniind că o economie mică trebuie să fie cât mai flexibilă și deschisă la transformările digitale ca o oportunitate de creștere și dezvoltare.

Secretarul de stat român pentru Ministerul Economiei și Turismului, Terentie Ciui, a vorbit despre relațiile economice actuale dintre cele două țări, subliniind angajamentul României de a susține parcursul european al Republicii Moldova, precum și disponibilitatea de a coopera în domenii de interes comun.

Companiile românești prezente pe piața moldovenească au creat peste 10.000 de locuri de muncă, în timp ce cifra de afaceri totală a acestora a ajuns la aproximativ 1 miliard de euro. În 2022, investițiile totale ale României în Republica Moldova au totalizat 692 milioane de dolari, iar cifra de afaceri din comerțul bilateral a crescut cu 48% față de anul precedent.

El a menționat că România și-a consolidat poziția de lider în vânzarea produselor din Republica Moldova, în același timp, a subliniat că există un potențial comercial și investițional neexploatat între cele două țări. Sorin Șerban, vicepreședinte Victoriabank, a vorbit despre rolul băncilor în relațiile bilaterale moldo-române, prezentând principalele produse și servicii ale băncii orientate spre eficientizarea comerțului dintre Republica Moldova și România.

Andi Stan, cercetător și antreprenor din România, a vorbit despre necesitatea creării unei platforme digitale care să informeze cât mai exact mediul de afaceri despre oportunitățile comerciale bilaterale, procedurile birocratice, serviciile bancare etc. Forumul Economic România-Moldova este organizat de Asociația Investitorilor Români din Republica Moldova, Ambasada României în Republica Moldova și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior.

InfoMarket 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *