Prezent la forum, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a vorbit despre prioritățile ministerului și eforturile depuse pentru crearea condițiilor pentru mediul de afaceri. El a subliniat că autoritățile se concentrează pe modernizarea serviciilor publice prin digitalizare, eliminarea birocrației și simplificarea procedurilor administrative pentru a sprijini antreprenorii.
«Facem eforturi pentru digitalizarea completă a tuturor serviciilor G2B (Government to Business): dacă în iunie 39% din serviciile guvernamentale pentru întreprinderi erau furnizate electronic, în septembrie procentul era deja de 48%. Acest lucru va reduce în mod semnificativ riscurile de corupție, precum și costul banilor și timpul petrecut de întreprinderi pentru diverse proceduri», a declarat Alaiba. El a vorbit, de asemenea, despre posibilitățile parcului IT și ale sectorului TIC în general, care, cu eforturile a doar 20 de mii de oameni, formează 5% din PIB-ul Moldovei.
«Acest sector a înregistrat o creștere semnificativă — mai mult de 40% într-un an, iar 90% din producție este exportată. Trebuie să repetăm această experiență și în alte sectoare. De asemenea, am adoptat legi importante care vor stimula investițiile — posibilitatea de a deschide și gestiona o afacere de la distanță, de a lucra la distanță (pentru IT, IPO, HR și alte domenii), de a avea un contract legal de muncă încheiat la distanță etc.», a spus ministrul, subliniind că o economie mică trebuie să fie cât mai flexibilă și deschisă la transformările digitale ca o oportunitate de creștere și dezvoltare.
Secretarul de stat român pentru Ministerul Economiei și Turismului, Terentie Ciui, a vorbit despre relațiile economice actuale dintre cele două țări, subliniind angajamentul României de a susține parcursul european al Republicii Moldova, precum și disponibilitatea de a coopera în domenii de interes comun.
Companiile românești prezente pe piața moldovenească au creat peste 10.000 de locuri de muncă, în timp ce cifra de afaceri totală a acestora a ajuns la aproximativ 1 miliard de euro. În 2022, investițiile totale ale României în Republica Moldova au totalizat 692 milioane de dolari, iar cifra de afaceri din comerțul bilateral a crescut cu 48% față de anul precedent.
El a menționat că România și-a consolidat poziția de lider în vânzarea produselor din Republica Moldova, în același timp, a subliniat că există un potențial comercial și investițional neexploatat între cele două țări. Sorin Șerban, vicepreședinte Victoriabank, a vorbit despre rolul băncilor în relațiile bilaterale moldo-române, prezentând principalele produse și servicii ale băncii orientate spre eficientizarea comerțului dintre Republica Moldova și România.
Andi Stan, cercetător și antreprenor din România, a vorbit despre necesitatea creării unei platforme digitale care să informeze cât mai exact mediul de afaceri despre oportunitățile comerciale bilaterale, procedurile birocratice, serviciile bancare etc. Forumul Economic România-Moldova este organizat de Asociația Investitorilor Români din Republica Moldova, Ambasada României în Republica Moldova și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior.
InfoMarket