Rata anuală a inflației în Moldova a revenit în coridorul țintă al BNM, ajungând la 6,3%, iar Banca Națională utilizează toate instrumentele de politică monetară disponibile pentru a combate riscurile deflației

Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, răspunzând la o întrebare a agenției InfoMarket în cadrul Clubului presei economice, după prezentarea celui de-al patrulea raport privind inflația din acest an al BNM.

El a spus că Banca Națională implementează politicile monetare necesare pentru a evita riscurile deflației, iar în prezent se aplică o politică monetară stimulativă. «Inflația a revenit deja în banda de variație și o vom menține acolo prin utilizarea instrumentelor de politică monetară și vom fi ajutați foarte mult și de politica fiscală expansionistă. Acest lucru va reduce riscurile de deflație», a subliniat Octavian Armașu.

El a precizat că atunci când BNM face o prognoză a inflației, analizează toate scenariile și riscurile, iar noua prognoză a inflației conține, de asemenea, o evaluare a tuturor scenariilor și riscurilor și a posibilelor măsuri de politică monetară. «Avem toate instrumentele de politică monetară pentru a combate riscul deflației», a subliniat guvernatorul BNM.

Referindu-se la evoluția diferită a inflației și a traiectoriei politicii monetare în România și în alte țări din Europa de Est, el a arătat că structurile economiilor sunt diferite. «Economia noastră este mai mică, mai volatilă și ne aflăm deja într-o fază diferită a ciclului economic. Am avut o inflație mai mare, am avut un răspuns monetar mai agresiv decât alții și, în consecință, ne-am întors deja în coridorul țintei de inflație.

În alte țări, economia și procesele inflaționiste se manifestă diferit, există o cerere internă diferită, o putere de cumpărare diferită și, în consecință, ciclul economic se produce diferit, faza sa este mai lungă acolo. Dar vor ajunge și ele la momentul de a-și relaxa politica monetară, iar acest lucru este valabil pentru toate țările UE», a subliniat Octavian Armașu.

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *