Anunțul a fost făcut de administratorul adjunct al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Erin McKee, care a vorbit la Chișinău în cadrul celei de-a 5-a Conferințe Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Ea a declarat că SUA rămân profund angajate față de cei peste 30 de ani de parteneriat cu Moldova și așteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării pentru a construi un viitor democratic, prosper și sigur pentru toți cetățenii moldoveni.
Erin McKee, care conduce delegația SUA, a declarat că asistența suplimentară a SUA include 38 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea securității energetice, stimularea comerțului, sprijinirea mass-media independente și consolidarea guvernanței locale. De asemenea, SUA vor oferi o sumă suplimentară de 4 milioane de dolari prin intermediul USAID pentru a extinde în continuare exportul de fructe din Moldova și pentru a spori sprijinul pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Ea a spus că SUA au anunțat, de asemenea, prin Departamentul de Stat și USAID, că vor colabora cu Congresul SUA pentru a oferi o sumă suplimentară de 75 de milioane de dolari pentru a consolida infrastructura critică de transport și logistică a Moldovei și capacitățile de securitate cibernetică. Noua finanțare va ridica valoarea totală a asistenței acordate de SUA Republicii Moldova la 949 de milioane de dolari, începând din februarie 2022. După cum s-a menționat, SUA au acordat asistență Republicii Moldova în valoare de peste 2,6 miliarde de dolari de la independența sa. În cadrul unei întâlniri cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu, administratorul adjunct Erin McKee a discutat despre cooperarea româno-americană în vederea consolidării în continuare a securității energetice a Republicii Moldova. SUA, prin intermediul USAID, colaborează cu Ministerul Energiei din România pentru a extinde accesul Moldovei la piața europeană de electricitate, angajându-se să sprijine împreună operatorii Transelectrica și Moldelectrica în proiectarea și construcția unei noi linii de transport de 400 kV care va conecta Strășeni, Moldova, și Gutinas, România.
SUA și România s-au angajat să asigure independența energetică și să reducă dependența Moldovei de sursele de energie rusești. După cum s-a menționat astăzi în cadrul Platformei de parteneriat pentru Moldova, acesta este un alt exemplu de colaborare între aliați, de punere în comun a expertizei și resurselor pentru a sprijini viitorul Moldovei.