Sectorul IT și-a triplat ponderea în PIB-ul Moldovei în 2023, comparativ cu 2015, iar acest salt impresionant se datorează companiilor rezidente ale Moldova Innovation Technology Park (MITP)

Cu o contribuție de aproape 80% la întregul sector IT național, rezidenții MITP sunt motorul acestei creșteri accelerate. Aceasta a fost una dintre principalele concluzii prezentate la cel de-al 6-lea eveniment SUM IT UP numit Global Connect. Evenimentul a reunit experți, lideri din industrie, investitori și inovatori, demonstrând evoluția Moldovei spre statutul de centru tehnologic global. Evenimentul a evidențiat evoluția impresionantă a MITP într-un context global. Moldova IT-Park are în prezent mai mult de 2000 de companii rezidente, ceea ce reprezintă o creștere de 6 ori în 7 ani. Cea mai mare creștere a numărului de companii noi (380) în parc a avut loc în 2024, datorită extinderii listei de activități permise în parc. Din cele 1 605 de companii înființate de la lansarea parcului IT, 178 sunt companii cu capital străin din 33 de țări. Potrivit Marinei Bzovaya, administratorul MITP, primele 7 țări cu cel mai mare număr de investitori atrași de regimul fiscal favorabil oferit de MITP includ România, Ucraina, SUA, Germania, Rusia, Marea Britanie și Turcia.

Între timp, România și Ucraina sunt pe primul loc datorită impactului crizei regionale și schimbărilor în politica fiscală. România se află pe locul 1, iar creșterea semnificativă a început în 2023, după anularea stimulentelor fiscale pentru profesioniștii IT din România, ceea ce a forțat multe companii să se reorienteze spre Moldova. Companiile din Ucraina și-au extins dramatic prezența în Moldova începând cu 2022, după începerea războiului. „Moldova a devenit un loc sigur și stabil pentru întreprinderile locale și internaționale.

Această atractivitate este întărită și de prelungirea garanției de stat până în 2035 și de funcționarea parcului IT până în 2037, ceea ce oferă companiilor încredere și siguranță pe termen lung”, a declarat administratorul MITP. S-a subliniat că, în prima jumătate a anului 2024, veniturile rezidenților parcului IT s-au ridicat la 365 de milioane de euro și se preconizează că aceste venituri ar putea ajunge la 800 de milioane de euro până la sfârșitul anului. În 2023, aproximativ 62% dintre rezidenți au raportat o creștere a veniturilor în comparație cu anul precedent. S-a remarcat faptul că în 2023 Moldova a înregistrat cea mai mare creștere a exporturilor de servicii IT din 2015, comparativ cu țările vecine și concurenții regionali, cum ar fi Ucraina, România, Estonia și Letonia.

Exporturile de servicii IT ale Moldovei au crescut de 10 ori, comparativ cu 2015. Astfel, Moldova a devenit un lider regional. „Moldova este o țară cu un potențial excepțional pentru inovare și dezvoltarea de produse digitale. Avem oameni talentați și oportunitatea de a transforma țara într-o destinație regională de vârf pentru produse și servicii tehnologice de top. Moldova Innovation Technology Park joacă un rol important în această transformare. Acum, mai mult ca niciodată, putem face afaceri la noi acasă mai ușor și mai eficient, oferind oportunități atractive atât antreprenorilor locali, cât și investitorilor străini. Pentru a ne asigura că rămânem competitivi și capabili să facem față schimbărilor tehnologice globale, vom aloca 5 milioane de euro în bugetul de anul viitor pentru dezvoltarea start-up-urilor în acest domeniu. Acesta este un semnal clar că guvernul sprijină inovațiile și depune eforturi pentru a atrage mai multe investiții străine”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dimitri Alaiba, a declarat că, potrivit datelor privind creșterea PIB pentru al doilea trimestru și prima jumătate a anului 2024, există o ușoară redresare și accelerare comparativ cu trimestrul precedent. Cu toate acestea, el a atras atenția asupra creșterii sectorului TIC. Aceasta s-a situat la 7,9 % în prima jumătate a anului. „Mai important, contribuția sectorului TIC la PIB se apropie de 8 % — un indicator clar al faptului că sectorul este în creștere. Acesta nu este un vârf temporar, ci o creștere constantă și robustă. Este remarcabil faptul că aproximativ 30 000 de persoane au un impact atât de semnificativ. Scopul nostru acum este să reproducem acest ritm în întreaga economie. Atracția constă în capacitatea soluțiilor digitale de a transforma alte industrii și cred cu tărie că putem realiza acest lucru”, a subliniat Dimitri Alaiba.

Pentru prima dată, SUM IT UP a discutat poveștile de succes ale companiilor rezidente MITP care au fost achiziționate de jucători internaționali. Acestea sunt Cegeka, Pentalog și Amdaris. Tot pentru prima dată, în cadrul evenimentului a fost organizată o alee specială în care rezidenții MITP și-au prezentat produsele inovatoare. Langly, Parkopedia, ViarLive și Racheta Production s-au numărat printre companiile prezente, oferind participanților posibilitatea de a explora parcursul acestor mărci pe măsură ce se extind pe piețele internaționale. „Sunteți în avangarda a ceea ce va urma. Aici mi s-au arătat câteva aplicații care sunt deja utilizate, iar unii rezidenți MITP își prezintă software-ul în San Francisco, în Silicon Valley. Aceste soluții sunt interesante și inspiratoare pentru toată lumea. Produsele moldovenești, soluțiile IT din Moldova sunt acum răspândite peste tot. De fapt, am aflat că soluțiile IT moldovenești sunt chiar și în tramvaiele din San Francisco.

Acest lucru este cu adevărat impresionant”, a declarat Ali L. Ezzatyar, director adjunct al misiunii USAID în Moldova. După cum s-a menționat, companiile rezidente MITP angajează în prezent peste 22.000 de persoane. De fapt, în 2023, 33% dintre rezidenții MITP au raportat o creștere a numărului de angajați față de anul precedent. Un alt indicator este faptul că 4,4% dintre angajații moldoveni lucrează în sectorul TIC, care este al doilea cel mai mare procent dintre toate țările europene după Estonia.

În același timp, numărul angajaților străini a crescut semnificativ în ultimii ani, ajungând la o creștere de 10 ori în 2023 față de 2018. Potrivit PayWell 2023, aproximativ 81% din costurile companiilor IT sunt pentru remunerarea angajaților. În plus, aceste companii oferă beneficii și bonusuri pentru a atrage și păstra talentele, valoarea medie anuală a acestor beneficii fiind de 1.000 de euro. SUM IT UP: Global Connect — powered by MITP a avut loc în cadrul Forumului Eurasiatic de Stat și IT StrategEast din cadrul Moldova Business Week 2024, organizat de Agenția de Investiții a Moldovei în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. SUM IT UP este un eveniment desfășurat începând cu anul 2021 și organizat de Parcul Tehnologic de Inovare din Moldova, care prezintă evoluția sectorului IT local și impactul acestuia asupra dezvoltării economice durabile.

InfoMarket