Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, aceasta este cu 2 trepte mai mare decât ratingul Moody’s și reprezintă un semnal foarte important pentru investitori. Raportul Fitch remarcă eforturile autorităților de a menține stabilitatea macrofinanciară, nivelul scăzut al datoriei publice și accesul la finanțare externă. În mod similar, raportul laudă politica de stat consecventă și prudentă. Sursa citată menționează că, Banca Națională a Moldovei a reușit să atenueze presiunile inflaționiste, iar rezervele valutare, potrivit Fitch, vor atinge un nivel de 5,2 miliarde de dolari la sfârșitul anului, ceea ce asigură o acoperire de 5,5 luni a plăților externe curente, mult peste media țărilor cu rating B (4,2 luni). În plus, sistemul bancar este rezilient și bine capitalizat. Fitch Ratings prognozează o consolidare treptată a deficitului bugetar la 3,6% în 2026, observând că datoria publică este semnificativ mai mică decât media țărilor cu același rating (51%).
Același raport notează că ratingul Moldovei va fi îmbunătățit odată ce tensiunile geopolitice vor continua să scadă. Deficitul de cont curent va scădea ca urmare a creșterii investițiilor străine directe sau a accelerării creșterii economice, determinată de potențialul investițional și instituțional. În acest context, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a declarat că continuă să se concentreze pe reforme pentru a stimula creșterea economică și, în principal, investițiile. „Acestea sunt eforturi care îmbunătățesc ratingul țării, care este un indicator important pentru piețele financiare și investitorii instituționali”, a subliniat ministerul.
„Cu cât ratingul este mai bun — cu atât țara este mai atractivă și mai stabilă, cu atât costul de finanțare este mai scăzut. Mă bucur că eforturile noastre de cel puțin trei ani dau primele rezultate tangibile”, a declarat ministrul dezvoltării economice și comerțului, Dumitru Alaiba. /