Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei a declarat acest lucru în cadrul unei noi ediții a podcastului „Sensul banilor”, care se desfășoară la inițiativa BNM cu suportul programului USAID „Reforme instituționale și structurale în Moldova” pentru a oferi cetățenilor informații mai detaliate pe teme financiare și economice.
Podcastul a fost dedicat problemelor legate de inflație. Anca Dragu a reamintit că inflația este o creștere a prețurilor, iar o scădere a prețurilor este deflație. „O scădere a ratei de creștere a prețurilor este dezinflația. Să spunem că un produs costă 100 de lei. Dacă avem o inflație de 10 la sută, acesta va costa 110 lei. Dacă avem deflație de 10 la sută, va costa 90 de lei. Astfel, prețul scade. Dar dacă vom avea o inflație de 5%, va fi dezinflație. Adică, bunul va crește în preț nu cu 10 lei, ci cu 5 lei”, a spus șefa Băncii Naționale. Ea a subliniat că deflația este un fenomen negativ. „Oamenii vor să reducă prețurile.
Dar noi de fapt vrem să reducem rata de creștere a prețurilor. Ar trebui să existe un anumit nivel de creștere a prețurilor. Deci, dacă știu că am nevoie de o cană, de ce să o cumpăr astăzi cu 100 de lei dacă pot aștepta șase luni și să o cumpăr cu 90 de lei? Iar persoana care a făcut cana, ce va face? Rămâne cu ea, închide firma, dă oamenii afară? Va apărea șomajul”, a spus Anca Dragu. Guvernatoarea BNM a subliniat că, astfel, deflația, scăderea prețurilor, este un fenomen nedorit, negativ, cu consecințe negative pentru economie în ansamblu.
„Dar da, noi vrem dezinflație. Adică, ne-am dorit ca prețurile să nu crească cu 34,6%, ca în octombrie 2022, când, de exemplu, această cană ar fi trebuit să coste 135 de lei, ci să crească cu 5%. Adică, să crească prețul de la 100 la 105 lei.
An de an, vrem să fie 105 lei pe an, dar nu vrem să fie 135 de lei. Există o inflație foarte mare, care, de fapt, ne afectează puterea de cumpărare, schimbă comportamentul consumatorului, al companiilor. Auzim foarte des oameni care spun să scadă prețurile. Vor ca prețurile să nu crească atât de mult, vor să crească un pic. Așa cum am spus, punem puțină sare în mâncare, și nici măcar în toate alimentele, nu punem sare în înghețată”, a precizat Anca Dragu. //