Activitatea farmaceutică va fi desfășurată în baza autorizației, al cărei cuantum va fi semnificativ mai mare în Chișinău decât în alte orașe

Acest lucru este stipulat în proiectul noii Legi cu privire la activitatea farmaceutică, elaborat de Ministerul Sănătății. Noua lege va reglementa procedura de autorizare și activitate a farmaciei în Moldova, va stabili cerințe pentru operatorii acestei piețe și organele de stat competente. Proiectul a fost elaborat ținând cont de directivele europene. Una dintre modificări este că activitatea farmaceutică nu va mai fi o activitate economică licențiată (costul licenței este de 3250 lei), ci va fi desfășurată în baza autorizației Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Costul autorizației va fi diferențiat — în funcție de tipul de localitate în care își va desfășura activitatea operatorul, dar acesta nu a fost stabilit încă. Autorizația va fi eliberată pentru o perioadă nelimitată de timp.

Directorul agenției, Dragoș Guțu, a declarat în cadrul unei ședințe a Clubului Presei Economice că se discută despre o taxă de autorizare de 200.000 de lei pentru deschiderea unei farmacii în Chișinău, 50.000 de lei — în alte municipii și 20-30.000 de lei — în alte localități din țară. Totodată, farmaciile comunitare amplasate în sate vor fi scutite de taxa pentru eliberarea sau reeliberarea autorizației pentru activitatea farmaceutică. Schimbarea sediului farmaciilor este posibilă doar în cadrul unei localități, iar valoarea autorizației în acest caz va fi de 50% din tariful de bază. Dragoș Guțu a declarat că acest demers este propus a fi implementat pentru a demotiva proprietarii de companii farmaceutice să deschidă farmacii în Chișinău, unde sunt prea multe.

Totodată, reprezentanții lanțurilor de farmacii au declarat la ședința clubului că, în acest caz, proprietarii de farmacii ar fi obligați să-și revizuiască planurile de afaceri și să închidă farmaciile mai puțin profitabile. Metodologia de calculare a taxei de autorizare urmează să fie examinată după aprobarea noii legi. Merită menționat faptul că în prezent în Moldova funcționează 1415 farmacii, jumătate din rețele au acoperire națională, însă majoritatea farmaciilor sunt situate în Chișinău. Pentru a asigura accesul populației rurale la medicamente și produse medicale, statul promovează programul „Farmacia în satul tău”, în cadrul căruia companiile primesc subvenții pentru a deschide farmacii rurale.

InfoMarket.