Moldova ar trebui să-și studieze potențialul investițional din perspectiva participării la reconstrucția Ucrainei

Această opinie a fost exprimată de participanții la Clubul Presei Economice, unde au fost discutate tendințele în domeniul investițiilor străine. Potrivit directorului Amcham Moldova, Alexandru Gozun, toată lumea speră că războiul se va încheia cât mai curând, iar acum este necesar să discutăm cât de atractivă poate fi Moldova pentru investitorii care vor participa la reconstrucția/restaurarea Ucrainei.

„Noi nu avem percepția că putem participa la acest proces. Acest lucru este eronat. Noi putem fi motoarele anumitor sectoare și ar trebui să ne pregătim acum pentru acest lucru și să discutăm serios această problemă”, a declarat Alexandru Gozun. Șefa Agenției pentru Investiții, Natalia Bejan, a menționat că din 13 investitori străini care au anunțat investiții în 2024, doi și-au anunțat planurile de a participa la reconstrucția Ucrainei — compania germană de inginerie Obermeyer Group, care intenționează să reconstruiască infrastructura feroviară, și producătorul român de vopsele Evolor. În același timp, ea a menționat că nu doar reconstrucția Ucrainei, ci și utilizarea fondurilor UE alocate pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor deschide noi spații pentru investitori.

O opinie similară are și expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, potrivit căruia războiul creează nu doar amenințări, ci și oportunități. În opinia sa, la începutul războiului, autoritățile moldovenești nu au luat măsuri decisive pentru a păstra în țară potențialii investitori și studenți din Ucraina. Astfel, la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Moldova s-a concentrat pe gestionarea crizei refugiaților și, din motive obiective, a fost imposibil să se gândească la planuri pe termen lung. Cu toate acestea, Moldova nu a făcut nimic pentru a menține 3-4 mii de studenți ucraineni în țară în primul an.

De asemenea, ar fi putut reacționa mai rapid pentru a asigura tranzitul afacerilor ucrainene. Ioniță menționează că, în mare măsură, acest lucru nu a putut fi făcut din cauza ofertei limitate pe piața imobiliară: „țara noastră nu era pregătită să primească nici atâția oameni, nici atâtea companii, nu există infrastructură și logistică dezvoltată, suntem mici și dezorganizați, dar avem potențial”.

InfoMarket