BNM a majorat rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2 p.p. — de la 3,6% la 5,6% pe an

Această decizie a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei la ședința din 10 ianuarie. Totodată, BNM a majorat cu 2 puncte procentuale și ratele dobânzilor la creditele overnight — de la 5,6% la 7,6% pe an, la depozitele overnight — de la 1,6% la 3,6%, precum și la operațiunile repo — de la 3,85% la 5,85% pe an. Potrivit Băncii Naționale, BNM este forțată de criza energetică să ia noi măsuri de politică monetară.

De notat că prima ședință a Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei cu privire la politica monetară în anul 2025 a fost planificată pentru data de 5 februarie, conform calendarului aprobat anterior. Banca Națională a subliniat că ședința extraordinară a fost convocată din cauza necesității ajustării politicii monetare în vederea atenuării presiunii asupra procesului inflaționist în contextul majorării recente a tarifelor. Decizia luată de BNM de a majora rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt s-a bazat pe analiza și evaluarea celor mai recente informații macroeconomice referitoare la mediul extern și intern, în special, perspectivele de accelerare a inflației în contextul majorării tarifelor interne la gaz, căldură și energie electrică, ajustate în decembrie 2024 și ianuarie 2025.

BNM subliniază că majorarea bruscă a prețurilor la energie va crea presiuni inflaționiste suplimentare asupra procesului inflaționist în ceea ce privește costurile de producție și prețurile, precum și așteptările inflaționiste din partea gospodăriilor și agenților economici. În aceste condiții, ajustarea perspectivelor inflaționiste pe termen scurt și mediu sporește încrederea că rata anuală a inflației se va menține peste limita superioară a coridorului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de inflație de 5% pe an pentru mai multe trimestre ale anului 2025.

„Majorarea ratei de bază vizează astfel atenuarea efectelor secundare ale modificărilor tarifelor reglementate asupra inflației și ancorarea așteptărilor inflaționiste în vederea revenirii ratei anuale a inflației prețurilor de consum în coridorul țintă într-un termen rezonabil. BNM a declarat că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția componentelor inflației și a factorilor care pot afecta dinamica acesteia, situația macroeconomică internă și externă, precum și riscurile și incertitudinile legate de evoluția inflației pe termen scurt și mediu.

Totodată, BNM menționează că, în vederea realizării obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor, își rezervă dreptul legitim de a interveni la momentul oportun prin ajustarea instrumentelor de politică monetară. Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM pentru promovarea politicii monetare va avea loc la 5 februarie, conform calendarului aprobat.

De notat că la ședința precedentă, din 5 noiembrie 2024, BNM a menținut rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la 3,6% pe an. BNM a modificat ultima dată rata de bază aplicabilă principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt la 7 mai 2024, diminuând-o cu 0,15 p.p. — de la 3,75% la 3,6% pe an. În total, aceasta a fost modificată de 3 ori în 2024: a fost redusa de la 4,75% la 4,25% la 6 februarie, la 3,75% la 21 martie și la 3,6% la 7 mai.

InfoMarket