Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitii

În 2019, OTP Group din Ungaria a achiziționat de la Societte Generale un pachet de cinci bănci din regiunea Europei de Est, inclusiv Mobiasbanca moldovenească. Din 1995, OTP Bank a finalizat 25 de achiziții bancare: 11 tranzacții în 8 țări în perioada 2002 – 2008; 14 oferte în 9 țări în perioada 2014-2023. Grupul a devenit unul dintre cei cu cea mai rapidă creștere din Europa (și nu numai). În 2023, a achiziționat o bancă în Uzbekistan.

Astăzi, OTP Group operează în 11 țări. Potrivit datelor de la finele trimestrului III al anului curent, valoarea totală a activelor este de 103,6 miliarde de euro; capital propriu – 11,5 miliarde euro; 1312 subdiviziuni; 37863 angajați. Venituri pentru 2023 — 2,9 miliarde de euro.

OTP Group deține poziția de cea mai performantă bancă din Europa conform clasamentului european Standard and Poor’s Global Market Intelligence. Băncile grupului ocupă pozițiile 1 după mărimea activelor (și o serie de alți indicatori) în Ungaria, Muntenegru, Bulgaria, Serbia, Slovenia, pe locul 4 în Moldova, Croația și Albania; pe locul 5 în Uzbekistan, pe locul 11 ​​în Ucraina și pe locul 30 în Rusia.

În 2022, OTP și-a vândut activele în România, după cum a remarcat banca, pentru că nu se încadrează în strategia grupului de a fi unul dintre jucătorii de top pe o anumită piață.

Clubul Presei Economice (CPE) a obținut un interviu cu Dr. Sándor Csányi, Președintele Consiliului de Administrație, Președintele și CEO al OTP Group.

CPE: Cum ați descrie rezultatele activității OTP în Moldova în ultimii cinci ani de la achiziția Mobiasbanca? S-a dovedit a fi o investiție de succes?

Dr. Sándor Csányi: Începutul nu a fost atât de lin pe cât ne-am dorit să fie. Principala problemă a constat în selectarea noului management; aceasta a afectat negativ etapa inițială de dezvoltare a băncii. Ne-am confruntat cu dificultăți care, ați putea spune, au fost rezultatul propriilor decizii. Cu toate acestea, acum situația s-a schimbat dramatic și pot spune cu încredere că suntem mulțumiți de managementul actual.

Moldova, după cum știți, nu trece prin cele mai ușoare perioade din punct de vedere al economiei, cu toate acestea, indicatorii cheie demonstrează o creștere semnificativă. Dacă ne uităm la PIB și la reducerea deficitului bugetar, putem observa că economia prezintă schimbări pozitive. Desigur, nu toate aspectele sunt în stare ideală, există încă întrebări care afectează stabilitatea economică a țării.

CPE: În acești cinci ani, ce investiții specifice s-au făcut în dezvoltarea băncii din Moldova?

Dr. Sándor Csányi: Am acordat o mare atenție modernizării sistemelor și tehnologiilor noastre. În special, în ultimii doi ani s-au investit peste 20 de milioane de euro în modernizarea sistemelor de core banking și gestiune carduri. Ne-am concentrat pe implementarea inovațiilor care îmbunătățesc relaționarea atât cu clienții corporativi, cât și cu persoanele fizice. Acestea au fost investiții importante care permit băncii să se dezvolte și să se adapteze la noile provocări ale pieței. În viitor, intenționăm să continuăm pe această cale și să investim și mai mult. Ne stabilim obiective ambițioase, inclusiv implementarea tehnologiilor digitale pentru a servi nevoile persoanelor fizice și clienților corporativi. În următorii câțiva ani, investiția poate ajunge la aproximativ 50 până la 60 de milioane de euro.

CPE: Cum apreciați poziția actuală a băncii moldovenești în comparație cu alte bănci din cadrul OTP Group?

Dr. Sándor Csányi: În acest moment, banca noastră din Moldova este încă în urma liderilor de Grup în ceea ce privește indicatorii. Cu toate acestea, ținând cont de toate investițiile și măsurile de modernizare planificate, sunt încrezător că vom putea ocupa poziții de conducere. De menționat că piața bancară din Republica Moldova este foarte competitivă, ceea ce presupune necesitatea consolidării. Vedem că piața se mișcă în această direcție și monitorizăm activ acest proces.

CPE: Asta înseamnă că vă gândiți la posibilitatea de a achiziționa una sau chiar mai multe bănci din Moldova?

Dr. Sándor Csányi: Dacă există un activ potrivit pentru achiziție, suntem gata să luăm în considerare o astfel de oportunitate pentru a ne consolida pozițiile.

CPE: Ce planuri strategice pe termen lung vedeți pentru Grupul OTP în următorii 3-5 ani? Există direcții specifice asupra cărora intenționați să vă concentrați?

Dr. Sándor Csányi: Principalul nostru obiectiv strategic este creșterea în continuare a Grupului, atât organic, cât și prin achiziții. Preferăm piețele în care este mai ușor să integrăm bănci noi, unde există oportunități de a crea sinergii cu activele noastre curente. Aceasta se referă atât la management, cât și la procesele tehnologice. În ultimii ani, am crescut semnificativ, iar strategia noastră este să menținem această direcție. Vedem oportunități pe piețele în care băncile nu sunt încă pe deplin dezvoltate și intenționăm să ne creștem prezența în aceste regiuni.

CPE: În ultimii ani, OTP Group și-a crescut semnificativ activele. Există riscul această creștere rapidă să afecteze stabilitatea?

Dr. Sándor Csányi: Înțelegem posibilele riscuri și ne gestionăm cu atenție creșterea. Sistemul nostru de management al riscului este bine gândit și funcționează la nivelul fiecărei divizii a grupului. În fiecare lună, efectuăm o analiză detaliată a portofoliilor de credite pentru toate țările în care suntem reprezentați și discutăm rezultatele cu managementul. Avem reguli stricte în domeniul creditării și monitorizăm cu atenție implementarea acestor standarde. Urmărim întotdeauna o creștere echilibrată, așa că nu considerăm creșterea rapidă periculoasă pentru stabilitate. Abordarea noastră este recunoscută pe scară largă, fapt reflectat în evaluarea Autorității Bancare Europene: pe baza testului de stres, OTP Group este a patra cea mai rezistentă bancă la risc dintre cele mai mari 70 de bănci din Europa.

CPE: Cum apreciați concurența din partea altor bănci, în special în Europa de Est?

Dr. Sándor Csányi: În dezvoltarea și extinderea noastră, oferim stabilitate în diferite țări fără a prezenta niciun pericol pentru sectorul bancar sau economii – dimpotrivă, întărindu-le, întrucât ne străduim să fim printre lideri. În Uniunea Europeană, marile bănci globale mențin divizii care ocupă doar 1-2% dintr-o anumită piață. Astfel de bănci ar putea da rezultate mai bune și ar putea contribui mai mult la economiile locale prin utilizarea potențialului băncii-mamă pentru a alimenta creșterea. Până la urmă, cred că ei înțeleg toate acestea, dar consideră că uneori pur și simplu merită să mențină prezența în țară.

Noi ne axăm pe stabilitatea economică și pe furnizarea serviciilor de calitate. Nu ne implicăm în activități politice, nu finanțăm mass-media sau partide. Acest lucru ne permite să rămânem neutri și să ne concentrăm pe afaceri. Desigur, în unele țări există jucători care nu sunt mulțumiți de prezența noastră, dar aceasta este o competiție firească. 

CPE: În ultimii ani, este discutată activ problema posibilei ieșiri a OTP Group din Rusia. Cu toate acestea, acest lucru poate duce la pierderi semnificative pentru grup. Cum ați descrie situația?

Dr. Sándor Csányi: În primul rând este important să subliniem că suntem un jucător minor în Rusia, cu o cotă de piață de 0,3% și oferim doar împrumuturi în numerar clienților persoane fizice. Am redus dramatic creditarea corporativă și am încetat serviciile sensibile, cum ar fi a duce afaceri cu organizații de stat, transferuri în USD etc.

Dacă am decide să plecăm, ar duce la o pierdere de câteva sute de milioane de euro. Cadrul de reglementare local impune o reducere obligatorie de 40% din valoarea de piață evaluată de stat a băncii și o taxă suplimentară de 35% pe valoarea integrală. Până la urmă, am rămâne doar cu aproximativ 5% din valoarea totală. Nu este o coincidență că, din moment ce acest regulament este în vigoare, nicio bancă nu a părăsit Rusia.

Pe lângă motivele economice, există și o problemă morală: plecarea de astăzi ar echivala cu o injecție de sute de milioane de euro în economia rusă. Cred că și acest gen de contribuție ar putea fi pe bună dreptate criticat.

CPE: Ce piețe considerați pentru extinderea OTP Group? Intenționați să vă concentrați pe anumite regiuni?

Dr. Sándor Csányi: Pe lângă piețele noastre actuale, Asia Centrală se află în prezent în centrul atenției noastre. Am început deja să lucrăm cu succes în această regiune, iar primele rezultate arată că avem perspective mari de creștere. Piețele locale au un potențial mare în ceea ce privește dezvoltarea și inovarea serviciilor bancare. Populația tânără din aceste țări utilizează în mod activ noile tehnologii, ceea ce ne oferă oportunități excelente de investiții. Vedem perspective bune pentru extinderea în continuare a prezenței noastre aici.

CPE: Dacă vorbim despre Moldova, vedeți o oportunitate ca OTP Bank să devină a treia cea mai mare bancă din țară?

Dr. Sándor Csányi: Cu siguranță facem eforturi în această direcție. Scopul nostru este să fim printre primele trei bănci din Moldova. Acum suntem pe locul patru ca mărime, dar intenționăm să creștem atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achiziții. Piața bancară din Moldova este foarte competitivă, dar vedem oportunități de consolidare, iar dacă apar oferte potrivite, suntem gata să le luăm în considerare.