”Jocurile foamete” ale pieței valutare

Comentariul agenției InfoMarket

”Ghinion”. Putem oare să caracterizăm astfel situația de pe piața valutară a Moldovei, în general și cursul în scădere al leului față de euro, în particular? Specialiștii știu că cursul monedei moldovenești este legat de dolarul SUA: când se apreciază dolarul, de exemplu față de euro, se apreciază și leul și invers. Din acest motiv este important să privim dinamica perechii USD-EUR.

Anul a început cu un curs destul de stabil de 1,11 dolari pentru 1 euro. În martie, pe fundalul carantinei, dolarul brusc și-a cedat pozițiile (1,15) și a pierdut puțin din valoare, dar deja de la mijlocul verii a început deprecierea constantă – la sfârșitul lunii iulie, raportul cursului era de 1,18. Și în primele zile din decembrie, pe parcursul zilei, a trecut de 1,2.

Despre motivele volatilității perechii USD-EUR scrie toată presa mondială și indică drept motive orice: de la alegerile prezidențiale în SUA, tipărirea dolarilor în timpul pandemiei și știrile stringente legate de răspândirea COVID-19, până la începutul luptei pentru hegemonia mondială pe cea mai solicitată în prezent piață mondială – piața vaccinurilor contra noului coronavirus: vaccinul producătorului care va ocupa poziția dominantă, va deveni ”prima vioară”.

Nouă ne este mai aproape piața locală. Și consolidarea monedei unice europene, care a început pe piețele mondiale în vară nu s-a resimțit în Moldova: în această perioadă, dintr-un anumit motiv, leul s-a consolidat ”concomitent” cu euro. Adică pe fundalul devalorizării dolarului (în pereche cu euro), leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu dolarul. Din acest motiv am văzut reducerea cursului sub valoarea de 17 lei pentru $1 în cazul unei stabilități aparente a leului față de euro (19,5-20 lei).

Citește mai mult aici

infomarket.md/ro/marketpuls/Jocurile_foamete_ale_pieei_valutare