Dinamica activelor și creditelor în 2020

Dinamica activelor și creditelor în 2020

Conform situației de la sfârșitul lunii decembrie, la balanța băncilor comerciale active din RM, în total, erau înregistrate active echivalente cu suma de 103,9 mlrd de lei. Volumele de bilanț ale sistemul bancar au crescut considerabil mai repede decât în anul precedent. Dacă în 2019 creșterea a fost de 7,5 mlrd, atunci în 2020 – aproape 13,4 mlrd. Și dacă în 2019 ritmul creșterii a fost de 9,1%, atunci anul trecut, acesta s-a accelerat până la 14,8%.

BNM a contribui la creștere

Datorită cărui fapt, sistemul bancar al RM a crescut de 1,6 ori mai repede decât în anul favorabil 2019? Experții intervievați de noi consideră că motivul principal al extinderii hotarelor de bilanț în 2020 au fost acțiunile Băncii Naționale, orientate spre saturarea pieței interne cu resurse financiare suplimentare. 

”Activele interne nete ale BNM pentru anul precedent au fost majorate cu 7,4 mlrd lei. Inclusiv băncile comerciale au primit din partea regulatorului monetar în această perioadă în jur de 1 mlrd de lei. Aceasta este în pofida faptului că în urma deciziilor regulatorului privind relaxările pentru toate BC în privința rezervelor obligatorii în monedă națională, acestea au rămas suplimentar cu 2,35 mlrd lei de bani liberi”, explică unul dintre experții notorii. ”În urma acțiunilor Băncii Naționale pe piața internă în 2020, masa monetară a crescut, într-un sens mai larg, cu 8,8 mlrd sau cu 18,7%. În același timp, ritmul de creștere a volumului banilor în numerar a fost chiar mai mare – plus 30%. Anul trecut, volumul leilor în numerar a crescut cu 7 mlrd. Pe fundalul unei astfel de extinderi a ofertei de bani, este firesc faptul că băncile comerciale rezidente au avut posibilitate de a-și majora volumul indicatorilor”.

Liderii și-au consolidat pozițiile

Cele mai consistente felii de tort au revenit, ca și în anul precedent, la trei din patru cele mai mari bănci. ”Moldova Agroindbank” și-a majorat bilanțul cu 2 255 mln sau cu 17,8% (în anul precedent – cu 9,5%). A doua bancă din clasamentul liderilor este ”Moldindconbank”, ale cărei active au crescut cu 1 953 mln sau cu 15,4% (în 2019 – cu 11,8%). Mobiasbanca — OTP Group (MB-OTP) și-a completat bilanțul cu 2 140 mln sau cu 17,5%. Banca administrată de acționari maghiar depășește la acest indicator Victoriabank (VB), a treia ca mărime, care deși a majorat ritmul față de rezultatul din anul precedent, dar a atins ”o viteză” de numai 4,8%.

Majorarea bilanțului VB chiar și în expresie absolută cedează de această dată rezultatului ProCreditBank (PCB). Instituția care a venit anterior pe piața din Moldova în calitate de organizație de microcreditare, conform rezultatelor pentru anul 2020, în premieră, a ajuns pe locul cinci după mărimea activelor. Creșterea bilanțului PCB de această dată a ajuns la 978 mln lei sau plus 24,6%.

Eximbank a redus ritmul de creștere până la 6% (comparativ cu 10% în anul precedent), după care, fie și la o mică distanță, dar a ajuns pe locul șase în clasament. 

FinComBank a adăugat în greutate, în perioada analizată, peste 438 mln (+12,9%) și încă se menține, destul de sigur, pe poziția a șaptea. Pe locul opt este acum Banca Comercială Română Chișinău (BCR) – în perioada analizată, aceasta s-a manifestat în calitate de cel mai activ participant al sistemului. În 2019, ritmul de creștere a bilanțului său a fost de aproape patru ori peste media pe sistem – plus 35%. Și în 2020 BCR are cel mai mare ritm de creștere — plus 27,7%. Timp de doi ani, această bancă, destul de modestă anterior, și-a majorat activele în sumă de 1 266 mln lei.

Împins pe locul 9 în clasament, Energbank a încercat să recupereze ceea ce a fost nevoit să piardă în perioada presiunilor de reglementare ale organului supravegherii de stat asupra acționarilor precedenți. În 2019, această bancă a fost singura dintre toate băncile rezidente care a încheiat anul cu o contracție a bilanțului – minus 160 mln (-5,9%). În 2020, rămânând sub administrarea a doi administratori provizorii și doi manageri de TOP ”profesioniști”, Energbank nu doar că a recuperat, dar și considerabil și-a majorat bilanțul. Timp de un an, creșterea a fost de 386 mln (+15,2%), ceea ce reprezintă o ambiție foarte bună pentru dezvoltare sigură pe viitor. 

Cele două bănci rămase, mici ca mărime, la fel, au motive de optimism – ritmul lor de creștere din nou este peste media pe sistem. Comertbank și-a extins bilanțul cu 12,6% (+203 mln), iar EuroCreditBank a crescut cu 16,5% (+199 mln).

Ritmul de creditare a încetinit

În 2020, o parte dintre bănci a oferit activ credite, alta manifesta prudență, iar a treia parte a considerat oportun să reducă portofoliile de credite. Ritmul de creditare (brut) s-a redus, comparativ cu anul precedent – de la 13,9% la 13,1%. Cu toate acestea, în expresie absolută, majorarea este destul de consistentă – de aproape 5,3 miliarde de lei alocații suplimentare. Către sfârșitul lunii decembrie, în total, portofoliul de credite trăgea la 45,65 mlrd.

”Pe de o parte, avem o creștere stabilă a creditării, pe de altă parte – reducere a produsului global intern (din cauza restricțiilor pandemice și dificultăților, dar și din cauza nereușitelor din agricultură). Dacă e să examinăm din punct de vedere formal aceste tendințe diametral opuse, ”așa cum scrie manualul”, vedem că anul trecut a crescut considerabil coeficientul de asigurare a economiei cu credite. Dar, dacă sincer, în acest caz, dinamica pozitivă nu atât bucură, cât dă de gândit în privința perspectivelor – atât în privința restituirii creditelor acordate, cât și a posibilității de majorare a portofoliului pe termen mediu”, spune analistul unei bănci. 

”deocamdată nu vedem premise pentru reducerea capacității de cumpărare a populației. Presupunem că aceasta, într-o anumită măsură, este menținută datorită transferurilor de peste hotare, destinate persoanelor fizice. Remitențele din anul trecut nu doar că nu s-au diminuat, dar au și crescut ca volum. În a doua jumătate a anului 2020, în total, volumul transferurilor a fost constant cu 30% peste perioada similară a anului 2019. 

Acest fapt ne oferă motivație să majorăm volumul de creditare a persoanelor fizice și a comercianților. Dar și a sectoarelor din industrie și servicii care sunt orientate spre cerere din partea straturilor financiar stabile ale populației. Uneori și noi ne mirăm câți oameni în țara noastră au câștiguri frumoase chiar și în condițiile actuale dificile”, spune managerul de TOP al unei bănci. 

Două cele mai mari bănci au promovat, în anul pandemic, o politică prudentă de extindere a creditării. Prudentă atât în comparație cu alte bănci, dar și cu propriile rezultate din perioada anterioară. MAIB a extins anul trecut portofoliul cu 9,4% (+1 343 mln), față de 14,7% (+1 822 mln) în anul precedent. MICB a considerat de această dată că este adecvat ritmul de 8,0% (+604 mln), comparativ cu 11,3% (+767 mln) în anul precedent.

Dar iată că a treia bancă din lista celor mai mari creditori — Mobiasbanca – a decis să accelereze: în 2019 aceasta a majorat portofoliul cu 16,1% (+870 mln), iar 2020 a fost încheiat cu un tempo de 22,7%, oferind o sumă record pentru sistem — 1 424 mln lei. Încă un salt de acest gen și MB-OTP poate pretinde la a doua poziție în clasamentul creditorilor locali. Pentru aceasta instituția dispune de suficiente resurse, cât este finanțat consistent de banca mamă, dar și de către donatorii internaționali (în primul rând BERD).

În total, băncilor din TOP-3 al celor mai mari creditori (15 594 mln ale MAIB + 8 164 mln ale MICB + 7 692 mln ale MB-OTP) le revine o cotă de peste 2/3 din piață. Dacă e să includem în acest grup și Victoriabank cu portofoliul actual brut de credite în sumă de 4 663 mln, atunci ponderea ”greilor” va fi deja de peste 79%.

”Mijlocașii” presează liderii

Dar nici băncile din mijlocul listei se pare că nu au de gând să bată în retragere – în 2020, acestea au întreprins eforturi considerabile pentru extinderea creditării. Eximbank a încheiat anul cu un ritm record de 42,6% (+491 mln). A cincea bancă în lista actuală a creditorilor, ProCreditBank, s-a consolidat în clasament datorită majorării portofoliului cu 30,2% (+752 mln).

BCR care în 2019 și-a diminuat alocările cu 5,7% (-45 mln), în 2020 și-a luat revanșa și a dat dovadă de o creștere de 28,3% (+209 mln). Ca urmare, ”fiica” bănci românești cu origini austriece a urcat de pe locul 9 pe 8 în lista creditorilor. 

De pe această poziție a fost retrogradat Energbank – portofoliul său de credite s-a diminuat, timp de un an, cu 155 mln lei sau cu 16,7%. În jur de 1% acesta a pierdut încă în 2019. Chiar și experții din exterior spun că motiv pentru această situație poate fi atenția sporită față de calitatea portofoliului din partea organului de supraveghere, care insista pe schimbarea ”acționarilor netransparenți”. 

Într-o anumită măsură, această remarcă este valabilă și pentru rezultatele activității de creditare a FinComBank, unde sub presiunea BNM s-a produs schimbarea unei bune părți a acționarilor. Portofoliul FCB s-a redus în 2020 cu 150 mln sau cu 9,1% (asta în condițiile în care în anul precedent, acesta a crescut cu 155 mln). De această dată, poziția a șasea în lista creditorilor a revenit Eximbank, instituție care a demonstrat o accelerare record în condițiile actuale. 

Dacă e să ne referim la tactica de comportament a băncilor pe piața de creditare anul trecut, evidențiem activitatea ”peste mediu” a Comertbank: în 2019 aceasta și-a extins portofoliul de credite cu 16,7% (+104 mln), iar 2020 l-a încheiat cu un supliment de încă 18,6% (+135 mln). Acest lucru i-a permis nu doar să se consolideze pe poziția a noua, dar și să atenteze la locul opt. 

Prezentând datele despre politica de creditare în parte a băncilor, vrem, pe lângă toate, să atragem atenția potențialilor clienți asupra jucătorilor activi pe acest segment al serviciilor bancare. Pentru clienți, în special afaceri mici, nu contează atât de mult statutul creditorilor, cât condițiilor contractului de creditare, care pot fi negociate în momentul potrivit. 

Acest element va deveni mai actual în momentul în care economia RM va începe să iasă din starea ”post-covid”. Iar această recuperare, în opinia multor experți, poate începe în a doua jumătate a acestui an. 

Rezervele financiare pentru extinderea creditării sunt disponibile la majoritatea băncilor și dacă vor fi insuficiente – nu este greu de a le atrage (despre acest aspect ne propunem să discutăm în una din edițiile următoare). Specialiștii mai evidențiază că în ”anul care obiectiv a fost dificil din multe puncte de vedere”, portofoliul de credite al sistemului bancar, în general, nu a dat semne de clare de înrăutățire. Volumul total ale trei cele mai problematice categorii de credite – așa-numitele ”C,D,E” – a fost chiar mai mic la sfârșitul anului 2020 decât în decembrie 2019: 3 370 mln, față de precedenta sumă de 3 428 mln. Și acest lucru s-a produs pe fundalul majorării volumului de creditare cu 13%.

E adevărat că unii experți, în acest context, atrag atenția că la o majorare a creditelor brute cu 5 274 mln, creditele nete au crescut cu numai 3 971 mln lei. La acest capitol, între bănci diferite există exemple de divergențe considerabile. Pentru a estima corect motivele, este nevoie de analizat rapoartele anuale ale băncilor concrete. Dar acest lucru ține deja de munca auditorilor și este preocuparea acționarilor. 

Alexandr Tachii,
Economicescoe Obozrenie Logos-Press