Anul bancar 2021: anul nu a fost plictisitor

Comentariul agenției InfoMarket

De regulă, bilanțul anului se face după 31 decembrie. Dar uneori, un tablou mai exact se obține dacă analiza se face cu 1-2 luni înainte de încheierea calendarului. Rezultatele preliminare ale activității băncilor comerciale din Moldova, în 2021, posibil, vor reflecta mult mai aproape de realitate situația. 

Și o confirmare pentru această afirmație este faptul că fiecare angajat bancar, de-a dreptul nu suportă ultima zi a lunii, când trebuie să ajusteze indicatorii cu cadrul intern de politici. Ce să mai vorbim despre sfârșitul calendaristic al anului. Mai ales că dacă luăm ca bază nouă luni ale anului (datele conform situației de la 31 octombrie 2021), acestea reflectă starea reală a lucrurilor, când profitul încă nu este ”ascuns” în fondul de risc, iar indicatorii nu sunt pieptănați pentru ochii auditorilor și acționarilor. 

Dar înainte să trecem la indicatori, să ne oprim la câteva evenimente cruciale pentru sectorul bancar în anul 2021. 

De pe ”hartă” dispar două denumiri ale băncilor. 

Când banca a fost cumpărată de francezi, ei au adăugat la denumire ”cozorocul” acționarului principal – Gruppe Societte Generale. Apropos, exact așa au procedat și acționarii Eximbank, care la început a fost Gruppo Veneto Banca, după care – Intenso. Această practică le permite clienților să se obișnuiască, treptat, cu a doua denumire, dar să-și numească banca, așa cum sunt obișnuiți să o facă. OTP  Bank, după ce a cumpărat Mobiasbanca de la  Societte General, la început a procedat la fel, adăugând că banca moldovenească face acum parte din OTP Group. Dar în acest an, banca a fost redenumită completamente și sintagma obișnuită pentru clienți – ”Mobias”, va fi complet uitată în următorii ani. Chiar dacă OTP Group va vrea ulterior să o vândă, e puțin probabil ca noul acționar să revină la numele dat băncii la naștere.

Moldova Agroindbank, care demult a încetat să mai fie o bancă agricolă, plasându-se stabil pe poziția celei mai mari instituții universale din Moldova, odată cu venirea noii conduceri, la fel, își schimbă denumirea. Acum e maib. Și anume cu aceste litere. Denumirea MAIB demult e legată de această bancă și de acum înainte va rămâne singura. Unul din motive este pregătirea băncii de IPO, dar despre acest lucru vom scrie puțin mai jos.

La trei bănci s-au schimbat președinții comitetelor de conducere.

Schimbarea managerului general pentru sectorul bancar, unul destul de conservativ, este un pas serios pentru acționari. Iată de ce pe piețele internaționale, astfel de evenimente se produc destul de rar – fie la expirarea contractului (mai ales când e vorba despre un expat), fie pe fundalul scandalurilor, sau la atingerea unei vârste de activitate, fie din motive personale, dintre care cel mai popular este motivul legat de sănătate. Cum s-a întâmplat în Moldova? Nu e ușor de comentat, dar e posibil ca față de schimbarea conducerii în fiecare dintre cele trei bănci se poate de aplicat unul dintre motivele anunțate mai sus. 

În funcția de președintele al comitetului de conducere al Moldova Agroindbank a fost numit Giorgi Shagidze, care l-a succedat în post pe Serghei Cebotari. La Finkombank, anul trecut, acționarii au decis să o numească pe Aliona Levca. Ea a venit în locul conducătorului neschimbat de la origini, unul dintre fondatorii băncii, Victor Hvorostovschi. Apoi s-a produs schimbarea acționarilor și Victor Hvorostovschi a devenit președinte al Consiliului băncii, iar atribuțiile de președinte al comitetului de conducere i-au revenit Danei Scripnic. Când OTP OTP Group a cumpărat Mobiasbanca, președinte al comitetului de conducere a a fost numit László DIÓSI. Dar în octombrie 2021, după doi ani de activitate în această funcție, el a decis să pună capăt activității profesionale. Atribuțiile de președinte al comitetului de conducere au fost preluate de vice președintele Elena Guzun.

Se pregătește primul IPO din sectorul bancar.

Cel mai răsunător și destul de ambițios proiect al anului bancar care se încheie în Moldova au devenit primii pași ai maib de ieșire la IPO. Banca a fost prezentată în cadrul ”Zilei pieței de capital din Moldova”, care a avut loc la Burda de valori din Londra. Se consideră că este primul pas practic spre IPO (Initial Public Offering). Prima vânzare publică a acțiunilor societății pe acțiuni poate fi efectuată atât din contul emisiei suplimentare de acțiuni prin subscriere deschisă, cât și prin vânzarea publică a acțiunilor existente. În cazul ieșirii la IPO a băncii moldovenești va fi important de respectat cerințele legislației noastre.

Prima din Moldova a mers la IPO compania Purcari Winery. Atunci, acționarii au vândut o parte din acțiunile lor, fără să emită altele, noi. Apropo, printre acționarii Purcari Winery este fondul investițional Horizon Capital, care și-a vândut o parte din acțiunile sale în cadrul IPO. Același fond deține acțiuni ale maib. 

Activitatea de marketing.

Nu putem să nu observăm că băncile, mai ales liderii de pe piață, promovează în 2021 o politică de marketing definitivă clar și destul de agresivă. Aproape zilnic apar știri, oferte, atât cu un caracter publicitar, cât și de imagine. Serviciile de marketing luptă pentru pretexte informaționale, care imediat sunt aruncate în presă. Aici sunt de menționat, în particular (în ordine alfabetică): Fincombank, maib, Moldindconbank, OTP Bank, Victoriabank. Apar și știri ale altor jucători de pe piață, dar oarecum mai rar. 

Băncile sunt în proprietatea acționarilor străini.

În ultimii ani, sistemul bancar din Moldova s-a schimbat profund. La începutul anilor 1990, până la mijlocul anilor 2000, Banca Națională opta activ ca băncile moldovenești să se consolideze de sine stătător, depunea eforturi ca să nu admită mari jucători internaționali la piața bancară, încă destul de slabă, din Moldova. Acum, la sfârșitul anului 2021, majoritatea absolută a acțiunilor băncilor moldovenești aparțin acționarilor străini. Printre altele (cum ar fi creșterea competitivității băncilor, implementarea tehnologiilor noi, etc), acest lucru înseamnă că profitul obținut de băncile moldovenești, la distribuirea dividendelor, pleacă din țară. Sunt numai două bănci create în Moldova de la zero (fără trecut sovietic), în care majoritatea acțiunilro aparțin investitorilor locali – Energbank și Fincombank. În celelalte bănci, pachetul de control și ultimul cuvânt aparțin investitorilor străini. 

Rentabilitatea acțiunilor băncilor – 13% anual.

Operând cu datele pentru pentru 10 luni ale anului 2021, toate băncile înregistrează profit, ce-i drept – diferit. Rentabilitatea capitalului (ROE) oscilează între 3,2% și 17,7% anual. În medie pe sistem este vorba despre – 12,9% anual și acest indicator, deocamdată, nu acoperă nivelul inflației din țară. 

În acest an, sistemul bancar este mai profitabil decât în anul trecut: în 10 luni din 2021,  profitul total al celor 11 bănci a fost de 1,88 mlrd lei sau cu 35% mai mult decât în aceeași perioadă din anul trecut (profitul a fost de 1,39 mlrd lei). În total, profitul pentru anul trecut al sistemului bancar a însumat 1,65 mlrd lei, adică în 10 luni din acest an, băncile au câștigat mai mult decât pe parcursul întregului an trecut. 

Datele pentru ianuarie-octormbrie arată că băncile înregistrează o creștere a tuturor indicatorilor, comparativ cu datele pentru 10 luni din anul trecut. Activele au crescut cu 16,25%; activele proprii ale băncilor – cu 9,23%; profitul (cum a fost menționat mai sus) – cu 34,98%; activiele lichide – cu 13,11%; depozitele – на 16,37%; depozitele persoanelor fizice – cu 13,16%; portofoliul de credite – cu 21,8% și cu doar 9,18% — indicele ”devalorizării creditelor”, ceea ce vorbește despre creșterea calității creditelor. 

Și, la final, vom nominaliza liderii pe diferiți indicatori. Cea mai mare cotă a activelor lichide în active e la Procreditbank – 65,1%. Cea mai mare pondere a depozitelor persoanelor fizice – la Moldindconbank – 72,4%. În privința calității portofoliului de credite lider este Comertbank, raportul dintre ”devalorizarea creditelor” și credite este aici de numai 1,1%. La rentabilitatea activelor (ROA) și rentabilitatea capitalului (ROE) întâietatea e deținute de Moldindconbank — 2,2% și, respectiv, 17,7%. 

Ajungând la sfârșitul anului 2021, sistemul bancar moldovenesc se simte destul de sigur pe propriile forțe și mai are încă o lună ca să fixeze rezultatele pozitive ale anului. //29.11.2021 — InfoMarket.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *