Banca Naţională a Moldovei a majorat rata de bază (cheie) de la 6,5% la 8,5%. Banca Națională vrea să reducă inflația prin aceasta. NM, împreună cu experți, au descoperit care este rata de bază și cum afectează aceasta afacerile, inflația și populația.
Despre decizia Băncii Naţionale
Pe 13 ianuarie, Banca Națională a majorat rata de bază cu 2% — de la 6,5% la 8,5%. În plus, BNM a majorat ratele la depozitele overnight de la 4,5% la 6,5% și la creditele overnight de la 8,5% la 10,5% și, în același timp, a majorat cota rezervelor obligatorii a băncilor comerciale cu 2% până la 28% pe an.
Autoritatea de reglementare și-a explicat decizia cu intenția de a atenua „presiunea inflaționistă” pentru a reduce „efectul de șoc” asupra economiei și pentru a aduce inflația la coridorul de inflație specificat de 5% ± 1,5% (în 2021, conform statisticilor, inflația în Moldova s-au ridicat la aproape 14% ). Banca Națională a subliniat că astfel de măsuri de reducere a inflației (creșterea ratei de bază etc.) sunt folosite de băncile centrale ale altor țări.
Motivele inflației ridicate în Republica Moldova în cadrul Băncii Naționale iau în considerare vulnerabilitatea economiei locale la factorii externi, în special, creșterea prețurilor la alimente, resursele energetice și materiile prime importate. În plus, autoritatea de reglementare a remarcat o creștere record a creditelor în decembrie 2021, iar pe parcursul anului, volumul creditelor emise a crescut cu 46,7%.
Conform previziunilor Băncii Naţionale, până în trimestrul III al acestui an, inflaţia în Moldova va ajunge la 15,1% pe an, iar în al patrulea va scădea la 13%.
Despre rata de bază și rolul acesteia
Rata de bază este procentul minim la care Banca Națională emite împrumuturi băncilor comerciale. Cu cât rata de bază este mai mare, cu atât este mai mare dobânda la creditele acordate de bănci. În același timp, o creștere a ratei cheie duce la o creștere a dobânzilor la depozite.
Rata cheie stabilită de Banca Națională este cea mai mare din ultimii cinci ani (a fost cu 9% mai mare în toamna anului 2016).2001 — 21%.
Potrivit expertului economic Victor Ciobanu, creșterea ratei cheie îi motivează pe oameni să ia mai puține împrumuturi și, dimpotrivă, să mărească depozitele bancare din cauza ratelor mari la depozite. Aceasta duce la o scădere a creditării, a consumului și, în consecință, la o scădere a inflației.
Expertul economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a reamintit, la rândul său, într-un interviu acordat NM, că sarcina Băncii Naționale este menținerea inflației în coridorul stabilit (5% ± 1,5%), iar atunci când aceasta depășește coridorul, Banca Națională. are doar două instrumente: cursul de bază și impactul asupra cursului de schimb.
Ioniță a menționat că, pentru a reduce inflația, Banca Națională a intervenit pe piața valutară în noiembrie, când Moldovagaz a fost nevoită să plătească Gazprom pentru aprovizionarea curentă. Moldova plătește importurile de gaze în valută străină, iar fără intervenția BNM ar exista un deficit valutar, ceea ce ar duce la o depreciere a leului moldovenesc, a explicat expertul.
El a mai menționat că reglementarea ratei de bază are dezavantaje. „De fapt, reglementarea direcționată este mai eficientă aici, de exemplu, reducerea volumului creditelor de consum. Însă Banca Națională nu are un astfel de instrument, iar un efect secundar ar putea fi o creștere a ratei dobânzii la creditele ipotecare și la creditele de afaceri”, a menționat expertul.
Despre impactul asupra afacerilor și asupra populației
Decizia Băncii Naționale de a majora dobânda cheie a fost criticată de fostul președinte și ex-ministru al economiei Igor Dodon. El a precizat că majorarea dobânzilor la credite „va lovi afacerea, care acum este în credite de 32 de miliarde de lei”. „Decizia BNM duce la o creștere a costului împrumuturilor, care, la rândul său, va îngheța proiectele de creditare și investiții și va determina o creștere a costului investițiilor în sine”, a scris Dodon pe Facebook.
El a mai menționat că va deveni mai dificil pentru cetățeni să ramburseze împrumuturile, inclusiv ipotecile. „Băncile comerciale dețin cea mai mare pondere a creditelor pentru credite ipotecare — mai mult de 20% din portofoliu. Oamenii au luat împrumuturi sperând la dobânzi rezonabile, dar o creștere a ratei de bază va duce inevitabil la o creștere a costului creditelor ipotecare. Câți oameni își permit să ramburseze împrumuturile la rate mai mari, mai ales pe fondul creșterii prețurilor și tarifelor pentru toate bunurile și serviciile? a intrebat fostul presedinte.
Experții cu care a vorbit NM nu sunt de acord cu opinia lui Dodon. Potrivit doctorului în economie Tatiana Lariușina, măsura luată de Banca Națională este normală și oportună pentru combaterea inflației. Se vor scumpi împrumuturile? Da, o vor face. Dar nu cred că acest lucru va afecta în mod dramatic afacerea. Asta nu înseamnă că economia va îngheța, afacerile nu vor mai lua împrumuturi. Doar că afacerea își va reconsidera politica de investiții”, a spus Lariușina.
Ea a mai adăugat că, pe fondul inflației, veniturile cetățenilor cresc de obicei cu o ușoară întârziere.
„Salariile vor crește, pentru că este imposibil să trăiești mult într-o situație în care inflația mănâncă salariile, iar forța de muncă este o componentă importantă [a economiei]”, a menționat expertul.
Iar Veaceslav Ioniță este sigur că afacerea nu va avea de suferit prea mult. „Da, creșterea ratei de bază va afecta afacerile, dar slab. Întrucât afacerea noastră nu este deosebit de creditată, iar aceasta este mult mai influențată nu de dobânda la împrumuturi, ci de alți factori: de exemplu, neîncrederea în bănci, corupția, criza economică etc.”, a explicat expertul. Pe piaţa creditelor ipotecare, în opinia sa, decizia BNM este puţin probabil să afecteze serios.
NewsMaker.md