Cel mai mare salt al prețurilor din ultimii 15 ani

Prețurile medii de consum, în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 (în ultimele 12 luni), au crescut cu 13,94%, inclusiv la produse alimentare – cu 17,46%, mărfuri nealimentare – cu 12,06% și servicii prestate populaţiei – cu 11,59%, informează Biroul Naţional de Statistică.

Este cea mai mare creștere a prețurilor din anul 2006 (14,1%), fiind mai mare și decât în 2015, când s-a atestat un salt de 13,4%, ca urmare a fraudei bancare și a devalorizării semnificative a leului.

Creșteri de preț au fost observate în 2021 practic în toate sectoarele, dar cele mari au fost în domeniul gazelor, produselor alimentare și în transport.

Astfel, tarifele la gaze au crescut cu 81,68% anul trecut, iar tarifele la încălzirea centralizată – cu 24,6%.

Deși suntem o țară agrară, prețul unor produse alimentare au doborât recorduri la scumpire. În acest sens s-au remarcat legumele, care s-au scumpit cu 43,84%. În aceeași perioadă, uleiul vegetal s-a scumpit cu 33,5%, ouăle – cu 22,49%, pâinea – cu 14,24%, iar carnea şi produsele din carne – cu 13,48%.

În plus costul carburanţilor s-a majorat cu 29,32%, iar a materialelor de construcţie – cu 24,26%.

Singura reducere semnificativă de preţuri a fost la serviciile pentru energie electrică – cu 7,8%, dar aceasta pentru că tarifele nu au fost ajustate în decembrie 2021 şi urmează a fi majorate în curând.

Unul dintre motivele creșterii prețurilor a fost întreruperea lanțului global de aprovizionare, declanșată de pandemie. Luni de zile containerele de transport încărcate cu mărfuri au așteptat în porturi să fie descărcate, provocând penurie în supermarketuri și schimbări în comportamentul consumatorilor la nivel global.

Creșterea inflației nu este un fenomen local, ci unul global. De exemplu, în Ucraina rata inflaţiei a fost în 2021 de circa 10%, în Rusia – de 8,4%.

Pe măsură ce prețurile la energie și alimente cresc pe fondul crizei economice globale declanșate de pandemia COVID-19, inflația în statele Uniunii Europene a atins un record de 5% în decembrie, potrivit Eurostat.

„Accelerarea pronunțată a ratei anuale a inflației în anul trecut, dar și menținerea unui nivel înalt în anul curent sunt determinate, în principal, de conjunctura macroeconomică externă care generează presiuni inflaționiste pronunțate pe fundalul crizei energetice la nivel regional, creșterea pronunțată a prețurilor la materiile prime, dar și majorarea semnificativă a cheltuielilor aferente transportului internațional de mărfuri”, explică într-un interviu guvernatorul Băncii Naţionale Octavian Armaşu.

Şeful BNM estimează că rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid în prima jumătate a anului 2022, după care se vor tempera.

Mold-Street.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *