Instruire pentru studenți

«Banii electronici: oportunitățile sistemelor digitale» a fost tema seminarului organizat de Clubul Presei Economice (CPE) la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova, în data de 28 martie, cu studenții de la anul I.


Întâlnirea a avut loc în cadrul unui proiect elaborat de CPE și Banca Națională a Moldovei, care are drept scop îmbunătățirea abilităților profesionale ale tinerilor jurnaliști.


Seminarul s-a desfășurat sub forma unei discuții în timpul căreia studenții au adresat o serie de întrebări relevante pentru ei. Principalele subiecte discutate au fost: etapele de dezvoltare a monedei electronice, varietatea, avantajele și dezavantajele acesteia, protecția și anonimatul, principalele probleme de implementare, experiența internațională de utilizare a sistemelor electronice digitale.


Participanții au recunoscut că, înainte de instruire, au crezut în mod eronat că banii electronici și plățile fără numerar sunt unul și același lucru. Aceștia nu aveau o imagine clară despre tipurile de monedă electronică și, în afară de PayPal, WebMoney și criptomonede (în special Bitcoin), nu cunoșteau despre existența altor sisteme.


Având în vedere aceste lacune, tinerii au primit informații detaliate despre ce sunt banii fiduciari în rețea (PayPal și sistemul de plăți M-Pay) și care sunt diferențele dintre aceștia și banii electronici pe bază de carduri inteligente (Visa Cash, Mondex, sistemul olandez Chipknip, sistemul Octopus din Hong Kong). O secțiune separată a fost dedicată monedei electronice private, bazate pe rețele (criptomonede, WebMoney, QIWI).


La finalul seminarului, au fost adresate multe întrebări despre oportunitățile sistemelor digitale (ce anume și cum anume se poate plăti cu ele), precum și perspectivele de implementare și popularizare a acestora în Moldova.