Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Viorel Gherciu, care a vorbit în fața deputaților în contextul examinării moțiunii de cenzură inițiate de opoziția. Viorel Gherciu a precizat că Guvernul a decis anterior să aloce 200 de milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru compensarea parțială a accizei la motorina folosită de fermieri în 2022.
În același timp, guvernul intenționează să compenseze 30% din acciza pe motorină. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că instituția pe care o conduce a venit cu o inițiativă privind compensarea în proporție de 100% a accizelor la motorină, în special pentru producătorii mici și mijlocii, iar Guvernul va analiza această propunere. Viorel Gherciu a precizat că, inițial, se are în vedere compensarea cu 100% a accizei la motorină pentru micro și micii producători care dețin până la 400 de hectare de teren agricol, iar după ce se vor găsi resurse suplimentare, compensațiile vor fi făcute și pentru ceilalți producători.
Ministrul a recunoscut că până în prezent niciunul dintre agrarieni nu a primit nici măcar o compensație de 30% pentru motorină. Solicitări în acest sens au fost depuse, dar Guvernul analizează posibilitatea de a compensa 100% din acciza la motorină pentru producătorii agricoli. Anterior, s-a menționat că se vor acorda compensații pentru acciza la motorină pentru agricultorii care lucrează atât în agricultură, cât și în zootehnie și vor fi distribuite în funcție de consumul mediu de motorină necesar pe hectar de suprafață cultivată și în funcție de numărul de animale. Suma maximă a compensației pentru fiecare beneficiar va fi de 100 de mii de lei. Compensațiile pot fi acordate întreprinderilor/gospodăriilor agricole înregistrate oficial care dețin în mod legal terenurile agricole, fermele de creștere a vitelor sau alte zone agricole.