Producătorii agricoli au obținut de la autoritățile moldovenești îndeplinirea uneia dintre principalele lor cerințe — ridicarea interdicției la exportul de grâu și făină. După cum transmite Infotag, Comisia pentru situații excepţionale și-a anulat la sfârșitul săptămânii trecute deciziile privind interdicțiile din 25 februarie și 10 martie.
Anterior, fermierii s-au plâns că n-au putut vinde recolta de cereale de anul trecut din cauza obstacolelor apărute în legătură cu starea de urgență în țară. Iar odată cu începerea recoltării unei noi roade, potrivit lor, prețurile vor scădea, iar proprietarii de cereale vor rămâne în pierdere. Fermierii propuneau fie deblocarea exporturilor, fie cumpărarea a cel puțin 100.000 de tone de grâu de la producătorii locali pentru rezervele de stat.
Până și conform datelor ministerului agriculturii, în depozitele din Republica Moldova sunt cel puțin 175 de mii de tone de grâu, care vor fi suficiente până la jumătatea lunii septembrie. Autoritățile contează anul acesta pe o recoltă de grâu de circa 900.000 de tone, adică cu o treime mai mult decât necesarul anual al republicii.
Anterior, guvernul, ca răspuns la cererile fermierilor care amenințau cu proteste, a fost de acord să le acorde acestora o compensație de până la 100% pentru accizele la motorina achiziționată pentru lucrările agricole, începând cu 1 ianuarie 2022.