Prețurile din Moldova vor ajunge la apogeu. Ce urmează? Și cum acest lucru va afecta economia și populația

Potrivit prognozelor Băncii Naționale, inflația din Moldova va ajunge în scurt timp la apogeul său – aproape 35%, după care va începe să scadă. Dar foarte lent.

Ce prognozează Banca Națională

Șeful Băncii Naționale, Octavian Armașu, a prezentat, la 9 august, un nou raport asupra inflației din țară. BNM prognozează că vârful va fi atins în trimestrul trei al acestui an, când inflația anuală va ajunge la 34,7%. Inflația va începe apoi să scadă, dar atât de încet, încât este puțin probabil să o observăm în acest an și la începutul anului viitor: în trimestrul al patrulea va scădea cu 0,4 puncte procentuale, până la 34,3%, iar în primul trimestru din 2023 — la 28%. Totuși, BNM se așteaptă ca până la sfârșitul anului viitor inflația să coboare la 8%, iar până la mijlocul anului 2024 — la 6%, adică să revină în coridorul stabilit de Banca Națională de 5% ± 1,5%.

Cu toate acestea, după cum a precizat Armașu, această prognoză este calculată fără a lua în considerare «șocurile neprevăzute». Șeful BNM a mai spus că e puțin probabil să ne așteptăm ca prețurile la carburanți și alimente să crească în viitorul apropiat: «Acum, majoritatea piețelor iau în calcul riscurile. Atât în prețurile pentru combustibili, cât și în cele ale alimentelor au fost deja incluse posibilele riscuri.

Care e situația acum legat de inflație

În luna iunie, rata anuală a inflației (din iunie 2021 până în iunie 2022) a fost de 31,8%. Armașu a menționat că inflația este mare în multe țări din regiune. De exemplu, în România -15%, în Polonia — 14% și în Turcia — 75%. Datele privind inflația pentru luna iulie vor fi prezentate de către Biroul Național de Statistică la 10 august. Cu toate acestea, Armașu a refuzat să dezvăluie aceste date înainte să fie prezentate de Biroul Național de Statistică.

În același timp, el a remarcat că inflația este cel mai mult influențată de creșterea prețurilor la alimente, care reprezintă 12,4% din rata totală a inflației. De asemenea, creșterea tarifelor pentru servicii comunale și transport (8,6%) și creșterea prețurilor la combustibili (3,7%) au un impact semnificativ. Inflația de bază, potrivit lui Armașu, este de 7,2% (inflația de bază reprezintă o tendință pe termen lung a nivelului prețurilor, din care sunt excluse fluctuațiile sezoniere și alte fluctuații temporare ale prețurilor).

De asemenea, Armașu a insistat repetat că Banca Națională a utilizat instrumentele de politică monetară pentru a reduce rata inflației. De exemplu, săptămâna trecută, rata de bază a fost majorată din nou — de la 18,5% la 21,5%. Cu toate acestea, potrivit lui Armașu, dacă nu vor exista «șocuri externe», cel mai probabil Banca Națională nu o va majora din nou.

Ce spun experții

Expertul economic de la centrul Expert Grup Alexandru Fală a menționat că la modul practic, o rată mai mică a inflației înseamnă, de fapt, o scădere a ritmului de creștere a prețurilor: «Dacă, să zicem, prețul unui produs a crescut de la 50 de lei la 100 de lei, acum va crește de la 100 de lei la 110 lei. În orice caz, se așteaptă ca ritmul de majorare a prețurilor să scadă și să revină la coridorul de inflație stabilit».

În același timp, potrivit lui Fală, nivelul optim al inflației pentru economia moldovenească este de circa 3-5%. «Când nu există inflație, este de asemenea rău. O rată scăzută a inflației, pe de o parte, permite dezvoltarea afacerilor, iar pe de altă parte, efectele acesteia sunt resimțite mai puțin de populație», a spus expertul, adăugând că, pe termen lung, o inflație ridicată duce la «o creștere a costului creditării, iar băncile sunt obligate să crească ratele la depozite.

La rândul său, Tatiana Lariușina, doctor în economie, a remarcat că «factorii care împingeau prețurile în sus și-au epuizat puterea. Din cauza majorării prețurilor, populația a redus consumul, inclusiv de alimente și medicamente, a spus expertul. Cu toate acestea, dacă tendința continuă [epuizarea factorilor care declanșează creșteri de prețuri], atunci, potrivit ei, nivelul consumului se va redresa.

NewsMaker.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *