Banca Națională a redus prognoza anuală de inflație pentru 2023 de la 16% la 13,7% (-2,3 p.p.) și estimează o rată a inflației de 5,5% în 2024.

Aceste date au fost anunțate marți de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul ședinței Clubului presei economice, unde a fost prezentată prima prognoză a inflației pentru acest an. Potrivit acestuia, există o mare probabilitate de revenire la coridorul de inflație stabilit de Banca Națională (5% ±1,5 p.p.) sau, cel puțin, de apropiere de aceste valori până la sfârșitul anului.

Aproape toate componentele inflației vor avea o tendință descendentă în următoarele 3-6 luni, după care, în funcție de situația economică, tendința s-ar putea schimba. Potrivit Băncii Naționale, rata medie anuală a inflației va continua să scadă rapid în 2023, după care va fi relativ stabilă până la sfârșitul perioadei de prognoză.

Rata inflației de bază va scădea rapid în cea mai mare parte a anului 2023, înainte de a crește ușor la sfârșitul lunii decembrie și de a rămâne stabilă până la sfârșitul orizontului de prognoză. Prețurile la produsele alimentare vor scădea până în al doilea trimestru al anului 2024, după care se așteaptă ca acestea să crească până la sfârșitul orizontului de prognoză. Prețurile reglementate vor scădea semnificativ în următoarele 8 trimestre, în timp ce prețurile carburanților vor continua să scadă semnificativ în primele 3 trimestre de prognoză consecutive, după care se așteaptă ca acestea să crească ușor.

Potrivit lui Octavian Armașu, ipotezele externe din actuala rundă de prognoze indică o cerere externă slabă, o creștere mai mică a prețurilor la nivel mondial și riscuri și incertitudini continue în regiune. Banca Națională se ghidează după prognoza FMI, potrivit căreia aproximativ o treime din economiile globale vor intra în recesiune în 2023.

Ratele mai mari ale dobânzilor și cererea globală scăzută vor reduce creșterea prețurilor la nivel mondial, dar aceasta va fi în continuare cu mult peste media de dinaintea pandemiei Covid-19. În regiune, războiul din Ucraina și criza energetică din Europa vor continua să afecteze situația economică. Deși temperaturile anormal de ridicate din sezonul rece din Europa au determinat scăderea prețurilor la gazele naturale, criza energetică din Europa este departe de a se fi încheiat și va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării economice în anii următori.

Prognoza de inflație a BNM se bazează pe ipoteza unei creșteri economice zero în zona euro în 2023 și a unei contracții de 2,9% a economiei rusești și a unei creșteri economice mici de 1,2% și, respectiv, 1,4% în 2024. Inflația în zona euro va fi de 5,9% în 2023 (în loc de 5,8%, cât se preconiza anterior) și de 2,4% în 2024. În Rusia, inflația va fi de 6,2% (în loc de 6,8%) în 2023 și de 5,5% în 2024.

Pe baza traiectoriei proiecțiilor privind ratele dobânzilor în SUA și în zona euro, Banca Națională se așteaptă ca paritatea euro/dolar să crească, iar dolarul american să se deprecieze și euro să se întărească în mod corespunzător.

De exemplu, se preconizează că raportul euro/dolar va fi de 1,08 și 1,09 în 2023-2024, în timp ce raportul ruble rusești/dolar american va fi de 71,6 și, respectiv, 78. Se preconizează că prețurile mondiale ale gazelor naturale vor scădea în următorii 2 ani: în 2023 prețul mediu va fi de 852,7 dolari pe mia de metri cubi, iar în 2024 — 851,7 dolari pe mia de metri cubi. Petrolul Brent va costa 79,4 dolari pe baril în 2023 și 76,4 dolari pe baril în 2024.

Prețurile produselor agroalimentare pe piața mondială vor scădea față de maximele atinse în 2022. Prețurile alimentelor la nivel mondial vor scădea cu 7,2% în 2023 (anterior se prognozase o scădere mai moderată de 2,3%), iar ritmul de scădere va încetini la 0,3% în 2024.

InfoMarket