Uniunea Europeană alocă 250 de milioane de euro pentru îmbunătățirea conexiunilor transfrontaliere dintre Moldova, Ucraina și vecinii lor din UE

Potrivit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, acest pachet face parte din cele 6,2 miliarde de euro alocate pentru 107 proiecte de infrastructură de transport selectate în cadrul granturilor UE din cadrul Mecanismului Conectarea Europei (CEF), instrumentul UE pentru investiții strategice în infrastructura de transport. Astfel, UE va investi un total de 6,2 miliarde de euro în infrastructura de transport durabilă, sigură și eficientă. Mai mult de 80% din finanțare va fi utilizată pentru a sprijini proiecte pentru o rețea mai eficientă, ecologică și inteligentă de căi ferate, căi navigabile interioare și rute maritime în cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Proiectele vor contribui la dezvoltarea «culoarelor de solidaritate» UE-Ucraina, create pentru a facilita exporturile și importurile Ucrainei. S-a convenit ca 250 de milioane de euro din totalul granturilor să fie utilizate pentru a îmbunătăți conexiunile transfrontaliere între Moldova, Ucraina și vecinii lor din UE: România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Veljan, a declarat că cele 6,2 miliarde de euro alocate pentru proiecte în întreaga Europă vor face ca transportul să devină mai durabil și mai eficient, imun la efectele schimbărilor climatice și mai sigur. «Proiecte care vor îmbunătăți conectivitatea transporturilor nu doar între statele membre ale UE, ci și cu vecinii noștri. Sunt foarte încântat că 9 proiecte vor primi 250 de milioane de euro pentru a îmbunătăți conexiunile transfrontaliere între Ucraina, Moldova și vecinii lor din UE, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Aceste proiecte vor facilita transportul de mărfuri între UE și Ucraina, consolidând «culoarele de solidaritate»», a declarat ea.

De menționat că din cele 9 proiecte menționate, 3 privesc direct Republica Moldova, iar UE va oferi granturi în valoare de 45,5 milioane de euro pentru implementarea acestora. În special, circa 33,19 milioane de euro vor fi acordate pentru dezvoltarea infrastructurii de frontieră la Ungheni. Proiectul se referă la modernizarea zonei de frontieră moldo-române de la Ungheni prin construirea/modernizarea drumului, construirea unui punct de control și achiziționarea de facilități de trecere a frontierei. Principalul beneficiu al proiectului va fi creșterea capacității și a siguranței traficului între UE și Ucraina în cadrul inițiativei «culoarele de solidaritate».

Pentru punerea în aplicare a proiectului de modernizare a punctului de trecere a frontierei de la Giurgiulești este prevăzută o finanțare nerambursabilă de 2,48 milioane EUR. Proiectul se referă la studii, lucrări și achiziția de echipamente pentru serviciile de trecere a frontierei la unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei româno-moldovenești de la Galați/Giurgiulești. Principalul beneficiu al proiectului va fi creșterea capacității și a siguranței traficului între UE și Ucraina, ca parte a inițiativei «culoarele de solidaritate».

În același timp, o altă subvenție UE în valoare de 9,83 milioane de euro este planificată să fie cheltuită pentru dezvoltarea infrastructurii la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albica. Scopul proiectului este de a construi/moderniza infrastructura de transport care să faciliteze accesul către și dinspre punctele de control de la frontiera Albita-Leușeni (inclusiv viitorul pod peste râul Prut) și operațiunile vamale de ambele părți, și anume din Moldova și din România. Principalele beneficii ale acestui proiect vor fi facilitarea traficului transfrontalier între UE și Moldova, ca parte a inițiativei «culoarele de solidaritate».

InfoMarket

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *