Aceasta a fost tema unei întâlniri organizate de Clubul de Presă Economică (CPE) cu studenții anului III (grupa JR 213) de la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova.
În cadrul seminarului, studenții au aflat că toți banii din lumea de astăzi sunt estimați la aproximativ 75 de trilioane de dolari, dintre care banii cash, emiși sub formă de monede și bancnote, reprezintă doar 6% sau 4,5 trilioane de dolari. Ponderea banilor de hârtie scade cu aproape 2% pe an. Principalul motiv al declinului «cachetului» este reprezentat de apariția internetului și de politicile de reglementare ale statelor care luptă împotriva corupției și promovează transparența în tranzacțiile financiare.
Elevilor le-a fost prezentat un grafic care arată cum lumea se îndreaptă spre o economie fără numerar. Primii trei lideri sunt Norvegia, Suedia și Marea Britanie. Astfel, în timp ce în Europa și SUA ponderea «cash» este de 9%, în Suedia este de doar 3%. În Europa, cea mai dependentă de banii de hârtie este Bulgaria. Motivul principal este că doar 70% dintre locuitorii săi au acces la internet.
S-a remarcat faptul că principalul instrument de lucru cu banii virtuali sunt sistemele de plată electronică. Acestea reprezintă un intermediar între plătitorul și destinatarul banilor: o bancă, un magazin online, un furnizor de servicii. Dintre sistemele de plată internaționale, cele mai cunoscute sunt Visa, Mastercard, PayPal, American Express și altele, care oferă posibilitatea de a efectua plăți prin intermediul internetului, al bancomatelor și al terminalelor oriunde în lume.
O atenție deosebită a fost acordată legislației. În Republica Moldova, tranzacțiile electronice sunt reglementate de Legea privind serviciile de plată și banii electronici din 2012. Din ianuarie 2021, plățile prin intermediul «cash» între companii sunt permise în limita a 100 de mii de lei pe lună.
Autoritatea de reglementare a pieței este Banca Națională: aceasta eliberează licențe, reglementează și supraveghează activitatea prestatorilor de servicii de plată, inclusiv a celor electronice.
În cadrul reuniunii au fost prezentate și statistici proaspete. Astfel, în ultimii doi ani, ponderea plăților prin carduri bancare în Moldova a crescut de la 15 la 30%. Din volumul total al plăților de consum (190 de miliarde de lei), cele «fără numerar» au constituit 57 de miliarde de lei. Dintre acestea, 44 de miliarde de lei au fost utilizate pentru plăți în interiorul țării, iar restul — pentru achitarea serviciilor și bunurilor în străinătate.
Întâlnirea s-a desfășurat sub forma unei discuții interactive. Cele mai frecvente întrebări ale studenților s-au referit la avantajele și dezavantajele plăților fără numerar în viața de zi cu zi a consumatorilor. Printre argumente pro au fost evidențiate: plata comodă și rapidă cu «o singură atingere»; protecția fiabilă împotriva furtului (în caz de pierdere a cardului se poate bloca rapid contul); protecția împotriva bancnotelor false; transparența tranzacțiilor monetare cu păstrarea istoricului plăților; posibilitatea de a obține un împrumut financiar rapid și participarea la programele de bonusare ale băncii; controlul ridicat al mișcării fondurilor de către stat.
În ceea ce privește dezavantajele banilor fără numerar, s-a remarcat inaccesibilitatea acestora pentru o parte a populației (în special în zonele rurale), îngrijorarea cu privire la siguranța datelor confidențiale, perceperea de comisioane de tranzacționare și dificultatea de a vizualiza cheltuielile.