Apropierea Moldovei de zona de război din Ucraina, vulnerabilitatea la șocurile externe și climatice și riscurile pe care le prezintă viitoarele alegeri prezintă o serie de riscuri negative

După cum se menționează în noul studiu economic al Băncii Mondiale, o escaladare a invaziei rusești în Ucraina ar putea afecta negativ activitatea economică, stabilitatea financiară și încrederea investitorilor prin descurajarea finanțării datoriei interne.

Volatilitatea prețurilor la energie ar putea crea o presiune suplimentară pentru realocarea cheltuielilor pentru a preveni tulburările sociale, în special în contextul alegerilor viitoare și al riscului de întrerupere a tranzitului de gaze prin Ucraina până la sfârșitul anului 2025. Această rută de tranzit este importantă pentru regiunile din stânga Nistrului și pentru Moldova, facilitând achiziționarea de energie electrică la un preț mai avantajos decât cel disponibil pe piețele UE. Disputele nerezolvate cu privire la datoria istorică la gaz dintre Moldovagaz și Gazprom adaugă și mai multă incertitudine economică. Vulnerabilitatea la fenomene meteorologice extreme, în special în agricultură, sporește, de asemenea, riscurile.

Cu toate acestea, măsurile de protecție socială, eforturile de diversificare a surselor de energie și angajamentele ferme de reformă atenuează unele dintre aceste riscuri. Tensiunile politice exacerbate de invazia Rusiei în Ucraina și de viitoarele alegeri, precum și tensiunile din regiunea transnistreană și din Găgăuzia, reprezintă riscuri de guvernanță care ar putea destabiliza guvernul și agenda de reforme. Printre prioritățile pe termen scurt se numără sprijinirea populației pentru a răspunde nevoilor imediate cauzate de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina și de criza energetică.

Experții BM spun că, după ce țara a trecut efectiv de sezonul rece precedent, prioritatea, pe lângă pregătirea pentru următorul, ar trebui să se concentreze asupra celui următor. Din punct de vedere social, este esențial ca autoritățile să asigure disponibilitatea resurselor energetice pentru următorul sezon rece, îmbunătățind în același timp eficiența și direcționarea programelor de protecție socială, în special a celor destinate celor mai vulnerabile grupuri.

Din punct de vedere al securității energetice, încurajarea adoptării unor practici eficiente din punct de vedere energetic și a surselor de energie regenerabilă ar trebui să îmbunătățească atât securitatea, cât și disponibilitatea resurselor energetice.

InfoMarket