Finanțarea va fi acordată pentru noul program «Politici de dezvoltare operațională pentru sprijinirea creșterii și sustenabilității în Moldova» (DPO), care va sprijini eforturile Guvernului de a ajuta refugiații și gospodăriile în contextul consecințelor războiului din Ucraina, menținând în același timp ritmul unui program pe termen lung de integrare economică cu Uniunea Europeană și de consolidare a rezilienței la schimbările climatice.
Banii vor fi utilizați pentru a spori flexibilitatea angajării lucrătorilor tineri pentru lucrări ușoare și a refugiaților pentru locuri de muncă temporare sau permanente, pentru a consolida independența Consiliului Concurenței și legislația relevantă în acest domeniu, pentru a crește limitele minime ale ajutoarelor și pentru a alinia legislația privind transparența și integritatea pieței energiei la cerințele UE, pentru a reglementa pe plan intern și a dezvolta politica de investiții a Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, pentru a crește eficiența energetică a sectorului energetic și pentru a îmbunătăți eficiența energetică a sectorului energetic. Programul se concentrează pe 11 măsuri în total.
Împrumutul de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va fi acordat sub formă de sprijin bugetar pentru 29 de ani, inclusiv o perioadă de grație de 9 ani. Rata dobânzii la împrumut va fi variabilă. Comisionul de angajament va fi de 0,25 % din suma restantă și un comision unic de 0,25 % din valoarea împrumutului. Împrumutul va fi însoțit de o subvenție de 5 milioane de dolari și va fi rambursat într-o singură tranșă.
Negocierile privind acordul au avut loc în luna mai, iar Consiliul directorilor executivi ai Grupului Băncii Mondiale a aprobat programul la jumătatea lunii iunie. Data semnării acordului nu a fost încă stabilită, iar ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a fost autorizat să-l semneze în numele Republicii Moldova.