FMI a acordat Moldovei o nouă tranșă de 175,2 milioane de dolari în cadrul programului de finanțare existent

Banii au fost plătiți după ce, la 28 iunie, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional a finalizat cea de-a cincea revizuire în cadrul programului cu Moldova sprijinit prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul extins de creditare, precum și prima revizuire a programului sprijinit prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate pe termen lung. Moldova a accesat o tranșă totală de aproximativ 175,2 milioane de dolari, care va fi utilizată ca sprijin bugetar. În consecință, suma totală a fondurilor furnizate în cadrul programului va fi de aproximativ 636,5 milioane de dolari.

Experții FMI constată că, anul trecut, creșterea economică a Moldovei a fost mai mică decât se preconiza, din cauza impactului negativ continuu al acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina. Economia Moldovei a crescut cu 0,7 la sută în 2023 și se așteaptă ca redresarea economică să continue, deși într-un ritm mai slab decât cel prognozat anterior. Politica fiscală rămâne axată pe protejarea celor mai vulnerabili și pe sprijinirea economiei. Experții Fondului consideră că, deși se preconizează o creștere relativ robustă pe termen mediu, riscurile pe termen scurt rămân semnificative și este probabilă o deteriorare.

În ansamblu, programul este pe drumul cel bun, în ciuda mediului dificil. În opinia lor, autoritățile ar trebui să mențină un ritm puternic al reformelor, care este esențial pentru a asigura prosperitatea Moldovei. La încheierea discuțiilor din cadrul Consiliului de administrație al FMI, directorul general adjunct și președintele interimar al reuniunii, Kenji Okamura, a declarat că, în ansamblu, programul susținut de facilitatea extinsă de creditare și de facilitatea extinsă de creditare este pe drumul cel bun, deși cu unele întârzieri în implementarea reformelor structurale. Acesta a declarat că, deși redresarea economică în urma șocurilor multiple este mai lentă decât se aștepta, cu o creștere mai scăzută în 2023 și chiar mai scăzută în 2024, inflația a rămas în intervalul țintă al BNM începând cu luna octombrie a anului trecut, iar creșterea pe termen mediu este proiectată să fie relativ robustă.

«Având în vedere că riscurile rămân semnificative și că este posibilă o înrăutățire a situației, autoritățile ar trebui să continue să se concentreze pe elaborarea planurilor de urgență și a politicilor flexibile, pe consolidarea securității energetice și pe punerea în aplicare a reformelor de stimulare a creșterii care vor fi susținute de eforturile de aderare la UE», a declarat Kenji Okamura. Acesta a menționat că politica fiscală ar trebui să rămână axată pe protejarea celor mai vulnerabili și pe sprijinirea economiei. În același timp, este necesar să se sprijine consolidarea fiscală treptată pentru acumularea de rezerve și menținerea unui nivel acceptabil al datoriei publice, în special având în vedere reducerea preconizată a subvențiilor externe pe termen mediu. Odată cu limitarea presiunilor inflaționiste, politica monetară ar trebui să sprijine normalizarea treptată a ratelor rezervelor încă ridicate, ceea ce va sprijini cererea internă. Pe fondul incertitudinii, rata de bază ar trebui să rămână la nivelurile actuale.

Kenji Okamura a salutat intenția autorităților de a menține cerințele prudențiale actuale pentru acționarii din sectorul bancar, ceea ce este important pentru stabilitatea macrofinanciară. El a indicat că sunt necesare reforme suplimentare pentru a consolida guvernanța, autonomia, transparența și responsabilitatea Băncii Naționale a Moldovei. Autoritățile ar trebui să continue să colaboreze îndeaproape cu experții FMI pentru a implementa în timp util măsurile formulate ca urmare a diagnosticării recente a Băncii Naționale. Aceste reforme sunt necesare pentru a asigura credibilitatea politicii monetare și stabilitatea macrofinanciară.

Directorul general adjunct al Fondului a subliniat că sunt necesare progrese suplimentare în implementarea reformelor anticorupție pentru a spori și mai mult încrederea în instituțiile din Moldova și pentru a contribui la dezvoltarea socio-economică. El a salutat intenția de a adopta o lege privind crearea unei noi instanțe anticorupție în această vară, ceea ce va reprezenta o evoluție esențială. Odată ce legea va fi adoptată, autoritățile vor trebui să asigure rapid și eficient funcționalitatea instanței anticorupție. După cum a remarcat Kenji Okamura, programul susținut de mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate pe termen lung progresează bine. El a spus că autoritățile au implementat toate acțiunile prevăzute în cadrul primei revizuiri a programului și ar trebui să mențină acest impuls puternic al reformelor, care este crucial pentru creșterea rezilienței Moldovei la schimbările climatice.

InfoMarket