Acest lucru a fost anunțat de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău cu prim-ministrul moldovean Dorin Recean. El a spus că această sumă va fi alocată Republicii Moldova săptămâna viitoare, în timp ce 35 de milioane de euro reprezintă sprijin bugetar, iar 72,5 milioane de euro sunt alocate sub formă de asistență macrofinanciară.
Oliver Varhelyi a declarat că UE va susține în continuare Moldova, care va beneficia de fonduri suplimentare pentru a realiza un șir de reforme în diferite domenii în procesul de aderare la UE. La rândul său, Dorin Recean a subliniat că finanțarea de preaderare a UE va ajuta Moldova să-și dezvolte economia, să facă investiții în diferite sectoare: economie, educație, sănătate, infrastructură etc. El a spus că părțile au discutat despre ceea ce trebuie să facă împreună, astfel încât Moldova să aibă cu adevărat un viitor prosper, la fel ca celelalte state membre ale UE. Dorin Recean a subliniat că Moldova beneficiază de împrumuturi și granturi semnificative din partea UE, care sunt canalizate prin numeroase instrumente financiare, cum ar fi sprijinul bugetar direct, asistența macrofinanciară, programele UE și proiectele cu instituțiile financiare internaționale, garantate de UE. Una dintre prioritățile-cheie este punerea în aplicare în Moldova a Planului economic și de investiții al UE pentru Parteneriatul estic.
Acesta a contribuit la transpunerea priorităților de politică în proiecte de investiții reale cu impact ridicat asupra economiei, comunităților și cetățenilor din Moldova. Sectoarele-cheie în care Planul economic și de investiții a mobilizat investiții sunt energia, transportul și accesul la finanțare pentru întreprinderi. Dorin Recean a declarat că sprijinul pentru acest plan va ajuta Moldova să-și atingă obiectivul final de a deveni membru cu drepturi depline al UE.
Anterior, a fost anunțat că Comisia Europeană alocă Republicii Moldova un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro în cadrul unei noi tranșe de asistență macrofinanciară. Este vorba despre un împrumut de 50 de milioane de euro în condiții favorabile, precum și un grant de 22,5 milioane de euro. Această asistență financiară va ajuta Moldova să își acopere o parte din nevoile financiare în 2024 și să mențină stabilitatea macroeconomică prin facilitarea continuării reformelor.