Creditele se scumpesc: BNM luptă cu prețurile și majorează rata de bază

Totodată, se vor mări cu un punct procentual ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight — până la 6,15% și, respectiv, până la 1,15% anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămâne același.

Potrivit BNM, prognoza actualizată a indicat riscul ieșirii inflației peste limita superioară a intervalului de variație al țintei în contextul proinflaționist al mediului extern pronunțat, care este marcat de recuperarea mai rapidă decât s-a anticipat a economiei mondiale și a principalilor parteneri de comerț extern ai Republicii Moldova, alături de persistența cotațiilor înalte la petrol, materii prime și produse alimentare.

În același timp, presiunile inflaționiste sunt susținute și de cererea agregată internă, care este alimentată de recuperarea consumului populației pe fundalul creșterii salarizării în economie, a volumului creditelor noi acordate și a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice.

Banca Naţională mai susţine că date operative pentru aprilie-mai 2021 conturează o recuperare a activității economice la nivelul de până la pandemie. 

În comparație cu luna mai 2019, se atestă o sporire a producției industriale (+4,4 la sută), a cifrei de afaceri la întreprinderile cu activitate principală de comerț cu amănuntul (+24,3 la sută) și a cifrei de afaceri cu servicii prestate populației (+40,6 la sută), precum și a importului de bunuri și servicii (+13,3 la sută).

Astfel, procesul inflaționist va fi persistent și nu va avea un caracter temporar. În aceste condiții, este imperioasă conlucrarea autorităților pentru a sincroniza politicile macroeconomice, în special, politica fiscală și cea monetară, mai precizează BNM.

Analistul financiar Dumitru Vicol critică însă decizia BNM, susținând că majorarea atât de semnificativă a ratei de bază poate lovi în economia țării, care încă nu și-a revenit total din criza provocată de pandemie.

„De ce BNM trebui să lupte cu efectele prețurilor la petrol atunci când economia țării încă își revine? De ce BNM trebuie să lupte cu efectele externe atunci când economia nu și-a revenit total? 

Voi ați fi de acord să aveți puțin mai multă inflație, dar să aveți acces la credite mai ieftine ca să vă finanțați investițiile? Eu aș fi de acord. După părerea mea, BNM dacă dorea să dea un semnal că luptă cu așteptările inflaționiste ar fi putut ridica cu 0.25 p.p. pentru că semnalul va fi același”, susţine Dumitru Vicol într-o postare pe pagina sa.

Totodată, el consideră că banca centrală trebuie să țintească inflația de bază (adică inflația fără produsele alimentare, petroliere și reglementate) sau și mai bine să țintească inflația și rata de ocupare a forței de muncă cu un mandat dublu.

Anterior, Centrul Expert-Grup chiar a recomandat relaxarea politicii monetare prin reducerea normei rezervelor obligatorii de la nivelul de 30% (pentru moneda națională și valută străină), până la 15%, adică mult mai radical decât a decis BNM.

Potrivit Expert-Grup, aceasta ar permite mobilizarea a circa 11 miliarde lei în conturile băncilor, care ar putea fi investiți în valori mobiliare de stat, creșterea emisiilor de valori mobiliare de stat pentru un amplu program de suport firmelor și populației în valoare de până la 20 miliarde lei.

Conform prognozelor anterioare ale Băncii Naționale, rata anuală a inflației la sfârșitul anului 2021 se estimează la nivel de 3,3%. Pentru anii următori aceasta va fi relativ stabilă, constituind 4,7-5%.

mold-street.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *