Clubul Presei Economice, cu sprijinul Băncii Naționale a Moldovei, a susținut un seminar online despre unde și cum ar trebui să caute jurnaliștii informațiile necesare despre activitățile Băncii Naționale a Moldovei, sistemul bancar în ansamblu și fiecare bancă comercială. separat.
Seminarul s-a adresat studenților din anii II și III, precum și magistraturii Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de a Universității de Stat din Moldova.
Președintele clubului, Alexandru Burdeinîi, a plecat de la zero, explicând tinerilor jurnaliști diferența dintre un procent și un punct procentual, subliniind că până și serviciul de presă al Ministerului de Finanțe al țării face uneori greșeli în folosirea acestor termeni. Prin urmare, atunci când se primesc informații din surse oficiale, este extrem de necesar să se verifice din nou: sunt oameni care lucrează în instituțiile statului care pot atât greși, cât și, uneori, nu cunosc lucruri elementare; sarcina jurnalistului nu este de a prinde, ci de a verifica din nou informația, chiar dacă aceasta provine din sursa inițială.
Sursele primare de lucru cu informații despre activitățile Băncii Naționale este, în primul rând, site-ul oficial al autorității de reglementare. Elevii au primit informații chiar de la elementele de bază: sarcina principală a BNM este menținerea ratei inflației în coridorul dat: 5% anual plus/minus un 1,5 punct procentual, adică de la 3,5% la 6,5% pe an. Prin urmare, influența BNM asupra cursului de schimb al leului moldovenesc este unul dintre instrumentele de implementare a sarcinii principale a autorității de reglementare.
Iar sursa primară pentru analiza activităților bancare, pe lângă informațiile publicate de Banca Națională, poate fi un tabel cu activitățile băncilor comerciale, care este colectat lunar și publicat prompt de o singură mass-media — agenția de știri de afaceri. InfoMarket (în viitor, acest tabel poate fi publicat de alte media).
În cadrul seminarului s-a abordat tema titlurilor de stat, căutarea informațiilor operaționale despre licitații, rolul Băncii Naționale în procesul de plasare a valorilor mobiliare în cooperare cu Ministerul Finanțelor.