„Pro și dezavantajele ale împrumuturilor întreprinderilor mici într-o criză”

— aceasta a fost tema seminarului susținut de Clubul Presei Economice (CPE) cu studenții din anul II ai Facultății de Jurnalism și Comunicare in mass-media a USM.

Acest subiect este deosebit de relevant, având în vedere că microîntreprinderile predomină în afacerile moldovenești: sunt 49,6 mii astfel de structuri sau 85% din total înregistrate în țară. În timpul crizei, mai mult de jumătate dintre întreprinderi se confruntă cu o lipsă de capital de lucru, astfel că aproximativ 65% dintre companii au redus costurile și investițiile pe termen lung în acest an.

În cadrul seminarului, studenții au aflat că 11 bănci comerciale din Moldova au acordat împrumuturi antreprenorilor în valoare de 57,7 miliarde lei (date pentru aprilie 2022). Este cu peste 10 miliarde de lei mai mult decât în 2020, când criza abia începea să ia amploare. În același timp, sectoarele creditate cel mai frecvent în Moldova sunt construcțiile, comerțul și serviciile, agricultura, precum și industria, care reprezintă două treimi din suma totală a fondurilor împrumutate.

Tipurile de creditare au fost analizate separat. În special, studenților li s-a spus ce este un împrumut urgent, ce este un descoperit de cont, cum funcționează o linie de credit și ce active oferă unei afaceri.

S-a subliniat că orice tip de credit bancar are trei dezavantaje principale. Acestea includ o perioadă clară de rambursare a datoriei, plata serviciului în sine pentru împrumutul de bani (ratele împrumutului) și rambursarea, care impune obligații stricte debitorilor.

Tot în cadrul ședinței s-au discutat și noile Regulamente privind creditarea responsabilă. Acest document va intra în vigoare la 1 iulie și, în primul rând, este menit să protejeze debitorii de împrumuturile nerezonabile și de apariția obligațiilor de datorie disproporționate față de veniturile lor.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *