«Inflația mondială: cauze și consecințe»

Pe 28 decembrie, în cadrul Clubului Economic de Presă, a avut loc un seminar cu studenții anului II (grupa Jr 213) de la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Moldova, pe această temă.

Acesta a fost ales cu un motiv: principala tendință în 2022 a fost creșterea rapidă a prețurilor și înăsprirea politicii monetare la nivel mondial. Rata globală a inflației a fost de aproximativ 9% pe an — pentru prima dată în ultimele decenii. În Europa, inflația variază între 6,2% și 23,6%, în funcție de țară. În Statele Unite ale Americii a fost cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de 7,7%. În Turcia, procentul este cel mai ridicat înregistrat vreodată, de 85%.

Care sunt cauzele inflației la nivel mondial și de ce variază atât de mult de la o țară la alta? De ce țările africane (până la 280%) sunt în fruntea clasamentului mondial al creșterilor de prețuri, în timp ce China (2,7%), a cărei economie reprezintă 18,5% din totalul mondial, are una dintre cele mai mici rate de inflație? Cum reacționează piețele industriale globale la criză, se schimbă condițiile de consum și care este efectul excesului de bani de hârtie? Toate aceste întrebări au fost discutate cu elevii în cadrul unei discuții interactive, ceea ce le-a sporit interesul pentru acest subiect economic complex. 

În același timp, aceștia au abordat și problema inflației din Moldova, care a atins un nivel periculos de aproape 35% în octombrie. În acest context, studenții au fost informați despre rolul autorității de reglementare a statului și instrumentele utilizate de Banca Națională a Moldovei pentru a reduce riscurile inflaționiste.

Cea mai mare întrebare a fost legată de rata de bază, un termen pe care studenții din anul al doilea nu îl înțeleseseră cu adevărat înainte. În cadrul reuniunii, li s-a explicat ce înseamnă o creștere sau o scădere a ratei de bază, cum afectează economia în ansamblu și, în special, piața monetară. De asemenea, a fost subliniat faptul că obiectivul principal al Băncii Naționale a Moldovei este de a reduce inflația la 5% pe an și de a menține acest nivel cât mai mult timp posibil.